#[EU/BG] Bulgaria 🇧🇬
24 messages · Page 1 of 1 (latest)
https://meshtastic.hvm.nu
I've implemented this voor EU868. It listens from mqtt.meshtastic.org and mqtt.meshnet.nl
If anybody has other mqtt server that are used, please let me know and i will add them 😉
https://meshtastic.hvm.nu/
I've implemented this voor EU868. It listens from mqtt.meshtastic.org and mqtt.meshnet.nl
If anybody has other mqtt server that are used, please let me know and i will add them 😉
защо за София, а не за България, като цяло?
[EU/BG] Bulgaria 🇧🇬
Добър въпрос. Леко е трудно да излезе сигнала от софийското пОле, но все пак ще преименувам
В София имате много замърсен ефир около 868.525 @250kHz BW. Някакъв 2FSK стреля там с голяма мощност...
Най-вероятно. За жалост ми се развали нодчето и никого не чувам. Гледах скоро, че сме били над 150 човека в София, което си е една доста стабилна мрежа
в #Bulgaria са 200 и нещо, съмнява ме в София да са 150. А и другото е има разлика между нод и човек. Аз имам 7-8 нода при мен, сам си ги пиша и поя.
Може 🤷♂️. Моя нод изгоря и сега ще си взимам нов.
Бях се качил над един връх над Сливен през август. Цялата Тракийска низина ми беше LOS, но с никого не се свързах. Последно мисля, че бях свързан със ~130 нода в София месец и половина преди това. Предполагам, че повечето активни българи са в София.
А и по пътя към Сливен по магистралата пак не се свързах с никого
ами съмнява ме. Последно като минах с колата нямаше никакво покритие в столицата. Минах през целият бул. Цар Борис III и никой не се обади. Ако си ползвал #Bulgaria може от там да са ти дошли обявяванията. Мрежата там е голяма.
Ще правя поръчка от heltec.org за новите v4 . Ако някой иска да се включи да пише
Какъв е смисъла? Вероятно има по-подходящи устройства за целта, зависи какво искаш да постигнеш.
Иначе усилвателя e по-блазнещата част, но вече се сдобих с друго устройство за тази цел.
Защото ми изхоря стария нод (беше пуснат без антена) и исках да си взема нов. Нека да е последното "поколение"
За соларно и мобилно звено, nRF-ските устройства са по-подходящи заради тяхната по-ниска консумация по начало.
От Heltec Wifi LoRa v4 има смисъл за локален GW на ток (най-вече), който да има и MQTT, заради Wifi-я. Макар, че както казах V4 има усилвател, който малко от устройствата притежават. Внимавай да не го пускаш без антена и да не отчупиш IPEX/U.FL буксата, която се оказва че е крехка.
Хмм, странно. Не откривам ноудове покрай нас или в центъра 🤔
Освен ако не са сменили честотата или схемата в София, трябва да има. Може да питаш в общия канал #Bulgaria в MQTT-то или да влезеш в софийската група във Вибер. Скоро обмислям да пусна една точка до Копитото, но трябва да имам ходене то Сф и да е добре времето.
Откъде да вляза във вайбър групата?
влез в канал Bulgaria в MQTT-то (виж. https://mesh.motaba.net/) и разпитай. Особено ако си радиолюбител, мисля че ще те приветстват. Аз защото не съм туземец, не си позволявам да добавям хора в групите на София и Варна. А в Благоевград нямаме Вайбър група, ползваме само радиоефира, защото имаме страхотно покритие на 868.
Ей, много ти благодаря! Оказа се, че София е на short-fast, а не на long-fast
всички по-големи градове сме на short fast. Long fast е 16 (2^(SF11-SF7)) пъти по-бавен и яде много от времето в ефира.
Не съм радиолюбител, но ми е интересно. Предполагах, че след като long fast е default-а ще има най-голямо покритие
има и други настройки с още по-голямо покритие от Long Fast, но те са свръхбавни и пречат на останалите участници в ефира. За това Short Fast, изпращането на един пакет е 100-200ms, и има малък channel utilisation. Като се вдигне ch. util, всички рутери и клиенти спират да предават и препредават информация и започва загуба на пакети.