#toki Maja - Magyar

1 messages · Page 2 of 1

little notch
#

De ha jól értem, mások müveiből írt könyvet a tudtuk nélkül és kiadta?

little notch
#

Ajaj. Ajaj.

flat grail
#

De ezek többsége ingyenesen terjeszthető, felhasználható

#

Csak hát

#

Mégis eléggé furcsa

#

Nem került volna semmibe szólni ilyesmiről

little notch
#

Ezt végig se birom olvasni... mármint érzelem miatt. Ilyet normál esetben nem csinál egy ember.

flat grail
#

Én bízom benne, hogy tényleg amiatt van mert nincs jól most lelkileg

little notch
#

Szólhatott volna nekik. Én azt hittem új nyelvkönyvet ír, hiszen itt kérdezte, mi legyen a magyar jelentése TP-n. Mondtuk, hogy toki Maja jó lesz. Ez valami más, ami lett...

Amúgy te írásaid is érintve vannak?

flat grail
#

De elvileg azt másért kérdezte

#

A pu új kiadásához

#

Ez nem az

#

Arról nincs hír

little notch
#

Szerintem senki nem haragudhat, ha tényleg rosszul van és nem jót cselekszik.

flat grail
#

Egyetértek

#

Csak ismételni tudom magam

little notch
#

Na, én meg vártam, mert ígérte Karácsonyra.

#

Akkor ezt megbeszéltük. Sajnos ebben nem tudunk segíteni.

flat grail
#

Jó éjt

little notch
#

Jó éjt.

livid matrix
#

ismerek több embert is aki közvetlenül érintett volt ebben, az egyik legnagyobb gond nem is a munka felhasználása volt, hanem hogy az eredeti szerzők neve alatt történt a kiadás az ő engedélyük nélkül. Ez kb. ugyan az lenne mi tha a jaki pona-t fogta volna valaki, átalakította volna, de saját maga helyett engem tüntetett volna fel szerzőként a valódi nevemmel mintha én írtam volna a származtatott könyvet.

#

ez több szempontból is problémás lehet és toki pona körökön kívül eső következményekkel (munkát keresel, rákeresnek a nevedre és megtalálják a könyvet amin szerzőként vagy feltüntetve de közöd sem volt hozzá, beveteled nincs belőle, csak valaki fogta a neved és rányonta papírra)

#

Sonja raadasuk senkivel sem egyeztetett előre, gyakorlatilag a semmiből jött ez.

little notch
#

Ne adj ötletet, kérlek.

#

Azt hiszem, elmentek otthonról. (Mármint nem nálad.)

#

Soha nem hallottam még ilyesmiről. Azt tudom, hogy vannak írók, akik több álnév alatt írnak, ha túl gyakran adnak ki műveket.

#

De ez most egy különleges helyzet. Azt gondolná az ember, hogy ilyen csak a filmekben történik meg.

#

Amúgy gondoltam már rá, hogy a jaki - pona -hoz jó lenne egy gyakorló füzetet csinálni ingyenesen. Nyílván veled egyeztetve, a beleegyezéseddel, de aztán elvetettem, mert egyrészt még nem vagyok tökéletes a toki pona beszélők között, másrészt iszonyú sok idő megcsinálni, jól.

little notch
#

Egyébként ez most milyen hatással van a közösségre?

#

Rám ez olyan hatással lett, hogy pár napja a spanyolt kezdtem el tanulni. Az eszperantót akartam volna, de ott elolvastam több video hozzászólásokat a YouTube-n (egy magyar lány beszél benne eszperantóul), de olyan negatívan fogadták a nézők ezt a mesterséges nyelvet, hogy inkább nem merem megtanulni. Ezt nem vettem észre a TP-nál. Akartam egy nyelvet, amit a világon aktívan beszélnek, és úgy tűnik, a kínai után ezt beszélik soka anyanyelvi szinten. Filmeket akarok nézni, emberekkel találkozni, de sem a toki pona, sem az eszperantó nyelv nem jeleskedik ebben (még).

#

Stela is one of a few thousand native speakers of Esperanto, a constructed international auxiliary language, or auxlang, created by L.L. Zamenhoff in 1887. There over a million Esperantists worldwide. Esperanto was a precursor to Ido, another auxlang.

This video of Stela Besenyei-Merger was self-recorded remotely due to COVID-19 and contributed...

▶ Play video
#

Hmmm... most meg mobilról olvasom a hozzászólásokat, és csak pozitív kommenteket látok. Az asztali gépen a negatívakat hozta elő. Ki érti ezt? 🤷‍♂️

flat grail
#

Nem tudom. Engem az eszperantó sohasem vonzott

#

Nem volt sikeres a vállalkozásában, és szerintem nyelvtanilag sem különösebben érdekes

#

De értem, hogy sokak miért szeretik

little notch
#

Igen. 120 év alatt nem lett az, amire vállalkozott. A TP 25 év alatt most tehetségesebbnek mutatkozik, igaz, sokkal kevesebbre vágyott, mint az Eszperantó. "Csak aranyos akar lenni." Állítólag az Eszperantó most Dél - Amerikában és kelet - Ázsiában népszerűbb. Lehet, hogy csak fellángolás volna? De olvasok sok lebeszélő cikkeket is.

#
A nyelvtanulás babonái

Szeretjük az eszperantót. Tényleg érdekes kísérlet egy mesterséges nyelv megalkotása azzal a céllal, hogy az egész világ megtanulja, és eljöjjön a népek közti megértés és a világbéke kora. Csakhogy az eszperantó 120 éves története során nem csak az örök békét nem hozta…

little notch
flat grail
#

~150 ezer beszélője van és 120 év alatt ráadásul nagyon sok eszperantó tartalom készült

little notch
#

Álláskeresésre nem jó, még Braziliában sem, ahol a legtöbben beszélik Dél - Amerikában.

flat grail
#

Szerintem aki álláskeresés miatt tanul (mesterséges)nyelveket az rosszul csinálja

little notch
#

Csak kiöregszik. Többségük, akik beszélik, már nyugdíjasok. A TP meg úgy látszik, örök fiatal marad.

flat grail
#

az eszperantót tényleg azért tanulják kevesebben mert haszontalan

#

és mivel csak arra készült, hogy haszna legyen, anélkül kb semmi értelme

little notch
#

😀

flat grail
#

A toki pona ebben sokkal szabadabb

little notch
#

Remélem béke lesz hamarosan a TP háza táján.

#

Azért örülök, hogy ezt tanultam és nem az Eszperantót.

little notch
#

Köszi az új videót. Holnap megnézem.

flat grail
little notch
#

Mit adott nektek a Toki Pona? Mit jelent számotokra?

flat grail
little notch
#

Egyáltalán nem nyálas. Nekem meg lelkileg segített: elterelte a figyelmem a nehéz élethelyzetekben a negatívumokról. Továbbá, most hasznát veszem a spanyol tanulásban. Sokkal jobban megy a nyelvtanulás, valahogy ráérzek, mit beszélnek. (Dreaming Spanish szuper kezdőknek a YouTube-n.) Ahoz hasonló módszerrel tanulok, ahogy jan Telakoman tanított: rajzolással, gesztusokkal, képekkel, mint amikor egy kisgyerek tanulja az anyanyelvét. A módszer működik a spanyolnál, és ráadásul többszörösen jobban értem elsőre, mint a Toki Ponát. Jót tett a TP.

livid matrix
# little notch Mit adott nektek a Toki Pona? Mit jelent számotokra?

...
tenpo pini la mi wile kama sona e
toki Epelanto e toki Losupan e
toki ante. on' ale li jo e nimi
mute la mi ken sona e ale lili
la mi ken ala kama sona.
taso toki pona
li jo e nimi pi mute lili la
mi ken kama sona e ona.
tan ni la tenpo ni la jan mute li sona
e nimi jan ni pi nimi Sotan
...

little notch
# livid matrix > ... > tenpo pini la mi wile kama sona e > toki Epelanto e toki Losupan e > tok...

Hát igen, ez is oka volt nálam. Nem bírtam az angolt megtanulni, képtelen vagyok kiejteni a szavakat. 20 év alatt se sikerült. Itt-ott értek valamit egy szövegből.
(2024-ben a vonaton megkérdeztem angolul egy külföldi nőt, hogy segíthetek-e neki levenni a bőröndjét. Szegény háromszor kérdetett vissza, mert nem értette a szavaimat. Aztán szótagolva kérdeztem újra (kínos volt), így már értette mit szeretnék, majd rám mosolygot és igent mondott.)

A toki ponát a kezdetektől ki tudtam ejteni és meg tudtam tanulni. Adott egy kis önbizalmat. De ezt a nyelvet kb. én beszélném csak a vonaton, de valószínű az egész Alföldön. A legközelebbi TP beszélő 250 km-re van. Internet nélkül csak magamban beszélhetnék ezen a nyelven. Szerencsés vagyok, hogy rákerestem, hogy melyik a világ legkissebb nyelve. Így találtam rá.

little notch
#

Milyen nyelv a Losupan?

flat grail
#

Lojban

#

Egy logikai alapú mesterséges nyelv

#

Nem csak úgy logikus mint mondjuk az eszperantó, hogy a nyelvtan teljeses szabályos és rendszerezett

#

Hanem matematikai, filozófiai szinten

#

Leképzi a formális logikát

#

De vannak egyéb érdekességei is

little notch
#

Akkor az nem nekem való. 😄 Köszönöm.

little notch
little notch
#

Van már békülés a könyv miatt? Nem tudok semmit azóta.

flat grail
#

De egyebet se láttam róla

#

Reméljük több ilyen nem lesz és idővel túllépünk a dolgon

livid matrix
#
  1. kiadás kiment, többet nem nagyon lehet tenni. Páran eléggé hitüket vesztettek a nyelven vagy ez volt a végső lökés eltávolodni tőle (amitől amúgy is távolodtak egy ideje -- általános érdeklődés-vesztés, semmi komoly).
little notch
#

Remélem minden oké lesz. Egy - két hétre most én is hanyagolni kezdtem a TP-t e bizonyos helyzet miatt. Spanyolt kezdtem tanulni, de hát kiábrándítóan nehéz, mert sok országban beszélik sok nyelvjárással is, akkár országon belül. Vannak nemei a főneveknek. A Toki Ponával nincs ilyen gond, egyforma könnyen beszélhető mindenhol. Bár a kezdő tanulók szeretnék a maguk módján a tanulásukat könnyítő változásokat létrehozni benne, de később belátják, hogy ez a nyelv úgy jó, ahogy van a 120 - 137 szókincsével együtt. Közel két hét spanyolozás után, még mindig nem tudok egy mondatot se elmondani, még azt se, hogy mi a nevem. Csak tanultam 30 szót. Semmi sikerélményem nincs. Toki ponával azért már 2 hét után alkottam magamtól (néha hibásan is) mondatokat. Most nem tudom, hogy lusta vagyok, vagy motiválatlan, vagy tehetségtelen, de lehet, csak türelmetlen vagyok más nyelvekhez. Pedig jó lenne, mert gondolkodom pár évre kimenni külföldre dolgozni, tapasztalatokat szerezni és visszajönni. Meg hiányzik néha a tengeri levegő, és ezt nem tudom mással pótolni. De ugyanakkor sok energiát és időt von el tőlem a tanulás. A toki pona közösségben alig voltam jelen. Félek, elfelejteném a nyelvet.

flat grail
little notch
#

Latin? De hát az már nem beszélt nyelv. Miért hasznos?

flat grail
livid matrix
#

latinból nekem elég az amit munkában látok, pedig csak ki vagyok téve neki a a a

#

én norvégul tanulgattam korábban (bokmål), csak azért hagytam abba mert reálisan nézve nem tudnám rendesen használni sehol sem. Természetes nyelvek esetén nem érem be azzal hogy "kellően egyszerű", oda kell hogy hasznos legyen és a motiváció.
Japánnal tettem volna kivételt, ott csak az írásmód (főleg kana) ami miatt neki se merek állni + korlátozott haszon.
Német talán, gyerekkoromban próbálták tanítani is, dr max akkor ha kiköltöznék német nyelvterületre (hasonlóan többi germán nyelv).

little notch
#

Németet tanultam én is, de mivel nem használom 10 éve, így szép lassan elkopik. Életemben nem voltam még nyugati országokban. Még Ausztriában sem. Viszont a németet tudtam itthon hasznosítani a vendéglátásban.

Ahol voltam: Románia, Szlovákia, Szerbia, Bulgária, Macedonia, Görögország, Horvátország, Lengyelország. Ezek közül egyik ország nyelve sem csábít arra, hogy megtanuljam. Mindennek olyan szürke középkori hangulata van (Görögország kevésbé). Ezeknek zöme ilyen latinszerü nyelv szerintem. Bár nem vagyok nyelvész. Emiatt vacakolok annyit. Nem nagyon találom helyemet ezen a bolygón. Nincs egy jóságos ország sem, de tényleg. Rengetek utazós csatornát is megnéztem, de semmi vágy nem húz annyira sehova. Spanyolország sem bisztonságos, és túl sokat nem keresnék (duplája a hazai fizetésnek). Viszont könnyebben kiejtem bármely más európai nyelvnél. A természetes nyelvekbe fektetett energia nem nagyon térülne meg nekem, de anélkül meg nincs személyes tapasztalatszerzés. Egyedül a Toki Pona világa kapcsol ki. De azzal nem tudnék anyagilag megélni, csak lelkileg túlélni. Akárhol vagyok a világban, valahogy valami meghatározhatatlan dolog hiányzik, de nem tudom mi az. Sehol nem érzem jól magam igazán, túl sok a negativitás a bolygón. Várom a világbékét, amit az Eszperantó sosem hozott el.

flat grail
#

-# Teszem hozzá felsoroltak közül csak a román latin nyelv. A görög eléggé sajátos. A többi pedig szláv nyelv.

little notch
#

Áh, köszi. Akkor nem tudom honnan vettem. Talán a YouTube hozzászólások miatt ragadt meg, amikor az Eszperantóra rákerestem. A románhoz hasonlították többen is, arra emlékszem. A spanyol és az olasz is latin vajon?

flat grail
#

A francia, a portugál, a katalán, a rétoromán és még néhány nyelv/dialektus mellett

little notch
#

Tudsz valami pontos történelmi leírást a kasztiliai spanyolokról, valamint a hódításaikról? Bár azt mondják nagyon kedves emberek, de aggaszt, hogy ez csak egy álarc a középkori múltjuk miatt. De a videókban kedvesnek tűnek, csak nem tudom, hogy együtt élni/dolgozni velük pár évig, nem e mutatnák meg a valódi személyiségüket más népekkel szemben. Információkat gyűjtök róluk, mielött odamennék, nem szeretnék csalódni. Ha latin van, az is jó, legfeljebb lefordítom. A kinti magyarok zömmel azt mondják, kedvesek de nagyon hangosak.

flat grail
#

Annyit tudok, hogy tényleg nagyon közvetlen, temperamentumos, hangos a kultúrájuk

little notch
#

Köszönöm

little notch
#

Sziasztok!

A lipu Kemeka oldalon több furcsaságra találtam:

jan poka mi li lili.
A barátom alacsony.

Én úgy tudom, hogy a jan poka jelentése: szomszéd. A jan pona: barát.

Egy csomó furcsa fordítást látok mindig.

flat grail
#

jan poka = közeli személy

#

Ez jelenthet kb bármit

#

jan pona = jó személy

#

Ez végképp

#

Nem éremes ilyen frázisokat teljesen szilárd és határos fogalmakra illeszteni

#

Nem is lehet

#

De mindenképp szólj ha van valami amit javítanál az oldalon

#

Ránézhetek

little notch
#

Te szerkeszted?

#

Magyar nyelven lesz esetleg?

flat grail
flat grail
#

Az angol is hatalmas munka és távolról sem tökéletes

#

A közeljövőben sajnos nem hinném hogy lesz magyarul

#

Valami hasonló talán lehetne, de nem a kemeka

#

-# mondjuk valami apró kivonat vagy ilyesmi

little notch
#

Egy ilyen hasonló oldal létrehozása mivel jár? Az üzemelés része érdekelne, anyagi főleg.

Tegyük fel, hogy már van PDF-ben összegyűjtve minden fontos kifejezés magyar és toki pona nyelven.

#

Mi a teendő?

flat grail
little notch
#

Igen sok erőfeszítésembe kerülne, de meg tudnám csinálni a gyűjteményt. A weboldal szerkesztéshez nem értek.

flat grail
#

Ahol anélkül lehet weboldalt tervezni

little notch
#

Szuper lenne

flat grail
little notch
#

Köszönöm.

#

Még gondolkodom rajta, hogy belevágjak. Meg hogy hogyan is nézzen ki ez az egész.

#

Tanácsokat elfogadok.

flat grail
little notch
#

Az elképzelés:

1. Magyar kifejezés és
    alatta a toki pona megfelelője.

2. Egy - egy Toki Pona példamondat az alábbi szintek szerint:
    Könnyü: ...
    Közepes: ...
    Nehéz: ...

3. Végül egy rövid nyelvtani magyarázat.

Ha valaki rákeresne egy magyar összetett szóra, akkor megjelenítené a Toki Pona jelentését.

Alatta lenne 4 gomb (könnyű, közepes, nehéz, és nyelvtani magyarázat "gomb"), amire kattintva megmutatná azt, amire valaki kíváncsi.

De ha túl sok munka lenne elkülöníteni minden mondatokat szinteknek megfelelően, akkor lehetne ömlesztve is:
Rákeresne a tanuló a szóra, majd kiadja a jelentést, alatta a nehézségi szintek szerinti példamondatokat egymás alá felsorolva. És végül egy kis nyelvtani magyarázatot is kapna hozzájuk.

Nem tudom, hogy jó e hozzá írni a nyelvtani részt, vagy csak maradjunk a példamondatoknál?

Egyáltalán megvalósítható-e, hasznos volna-e, vagy valami más lenne jobb?

flat grail
#

Nem vagyok benne biztos, hogy mi a létjogosultsága

little notch
#

Bocsi, egy kicsit elfoglalt voltam. Szóval így képzeltem:

Hóember
jan pi ko lete walo

A „hóember” kifejezés Toki Pona nyelven: "jan pi ko lete walo" (szó szerint: fehér, hideg, "por" jellegű anyagból készült ember)

Példamondatok:

könnyű:
ni li jan pi ko lete walo.
(Ez egy hóember.)

közepes:
jan lili li pali e jan pi ko lete walo.
(A gyerekek hóembert építenek.)

nehéz:
suno li seli wawa la jan pi ko lete walo li kama telo.
(Ha a nap erősen süt, a hóember vízzé válik.)

Rövid nyelvtani magyarázat:

A "pi" szócska után a melléknevek csoportosítása látható. A "ko lete walo" (hideg fehér por/félszilárd anyag) kifejezés egésze módosítja a "jan" (ember) szót.

A "lete" a hideget, a "walo" pedig a fehér színt jelenti a mondatokban.

A "kama" szó használható állítmányként abban az értelemben, hogy valami „valamilyenné válik”.

A "la" szerkezet a mondat elején kontextust vagy feltételt („ha... akkor”) határoz meg.

flat grail
#

Tehát a kifejezés nem változik

#

De a példamondat egyre nehezebb

#

Őszintén szerintem nem biztos, hogy szükséges

#

De így értem, hogy miért akarnád

little notch
#

Köszönöm. Hogyan lehetne jó a magyaroknak?

flat grail
#

Szerintem nincs szükség szintekre. A szójegyzék nem kell, hogy olvasás gyakorlat is legyen egyben

little notch
#

Á értem, hogy mire gondolsz. Nekem nem a klasszikus, „akadémikus” szótárlogika volt a fejemben. Ha jól értem, te az olyan tanulókra gondolsz,
akik már tudnak toki ponául (a nyelvtant jól ismerik) és csak gyors ötleteket szeretnének. Ez is egy szuper jó dolog, kevesebb energia kell az elkészítéshez. (Ezért akartam a "gombokat", hogy mindenki annyit nézne meg belőle, amennyi érdekli, de ez sok idő.) Ebben az esetben a szintezés valóban felesleges.

Az én elképzelésem szerint ez nem hagyományos szótárnak készült volna, hanem kifejezetten olyan tanulóknak, akiknek kevésbé van nyelvérzékük. Mivel a toki pona elég másképp működik, mint a magyar, ezért például egy sima fordításlista nekem nem mindig segített jól megérteni a dolgokat. Az angol nyelvtudás hiányom miatt is volt probléma, meg a google fordító misztikus szövegárnyalatai miatt is.
Arra gondoltam, hogy talán a sorrend abban segíthetne, hogy a kezdők először a legegyszerűbb, biztos megoldást lássák, a haladóbbak pedig a gazdagon árnyalt változatokat. Nem kötelező mindent „végigolvasni”, csak egy kapaszkodót adna arra, hogy hogyan építkezzenek maguk is a látott példákból. Ezért nem hagyományos szótárként, hanem tanulást segítő eszközként gondoltam rá, ami amúgy szótárnak hívnék. Áh, hülye vagyok.
Sajnos gyakran túlzásba esek és ha segíteni akarok, akkor még a csillagokat is lehozom, csakhogy másnak már nagyon könnyű dolga lehessen. Nem akarom, hogy más is annyit szenvedjen a tanulással, mint én. Kitapostam volna nekik az ösvényt. 😊

flat grail
#

Nyelvtant, szövegalkotást, olvasást, "szókincset"

#

miegymást

#

Jó részük ráadásul szerintem sokkal jobban fejleszthető gyakorlatban

#

Pontosan mit szeretnél ha megtanul(hat)na valaki belőle?

little notch
#

Igazából elsősorban a legfontosabb volna csak a kifejezéseket megmutatni, hogy hányféleképpen lehet egy összetett szót leírni. Ez a kezdőknek nagyon jó.

Ez maga a Toki Pona szótár, amit Sonja már megcsinált, de magyarul is jó lenne egy hasonló. De én fel akartam túrbózni példamondatokkalis, hogy a tanuló láthassa, mennyire gazdag módon lehet alkotni. Valjuk be, itt a Discordon csak elbutulni lehet, nem pedig fejlődni. Egyszerű mondatokat is alig tudnak megalkotni érthetően. Látom, hogy sokszor félreértik egymást, míg mások meg filozófiai magaslatokban beszélgetnek, hogy csak az érthesse, akinek értenie kell. De nincs egy köztes réteg a közösségben. Van ez a két szélsőség és sokszor egyiket sem értem. Nincs egy köztes nyelvtudású réteg, aki átlagos lenne, mint én, úgy fogalmaz, mint én, és megérthetnénk egymást. Azt gondolom, ezért kéne valami tanító dolog is egyben a szótárral. A többség vagy kezdő és úgy fogalmaz, hogy érthetetlen számomra, és csak unalmas dolgokról beszélnek ismételgetve egymást: mit ettek, mikor keltek, milyen az időjárás, mikor fekszenek stb. Aztán meg ott vannak az elvont elvonúltak, akik inkább csak műveket alkotnak, és itt meg néha vannak jelen. Csendesen elmélkednek valahol egy füstös félhomályos szobában. De hol vannak azok, akik már egészen jól beszélnek, de nem akarnak fizikai kísérletezésekről, politikáról, meg űrkutatásokról beszélni? Magányosan érzem magam a toki ponában. Senki nem beszéli úgy a toki ponát, ahogy én tanultam jan Polijantól és jan Telakomantól. Rengetegen olyan furcsán és olykor szabálytalanul írnak. Vagy a videókban lassan beszélnek, vagy extrém őrült gyorsan, mintha valami versenyen volnánk vagy nem lenne holnap, jön a világvége, siettni kell. Vagy én vagyok furcsa... de inkább ez. Már azt se tudom, mit akarok ezzel a nyelvvel. Nekem nem ad semmi újat a Toki Pona. Megtanultam, de nincs kivel használni. Élőben meg semennyire sem tudom senkivel a fizikai táv miatt. Nem találom benne a helyem.

flat grail
#

ha más beszélgetései neked unalmasak

#

ott gyakran vannak jó beszélők

#

csak hát azért ilyen uncsi sok beszélgetés mert újoncok direkt egyszerű dolgokról beszélnének

#

könnyebb nekik

#

de egyébként 100%-ban egyetértek. Túl szélsőségesek

little notch
#

Meg valószínű gyerekek. Ha írok valamit, akkor meg szomorú arcot vágnak, és panaszkodnak nekem, hogy nem jó még a toki pona tudásuk. Türelmes vagyok, csak hát ez igy nekem egy bábeli zűrzavar ami itt megy. Mindenki egyszerre beszél mindenkihez tudástól függetlenül.

flat grail
#

ezzel én is sokszor szenvedek

little notch
#

Azt hittem te alkalmaszkodóbb vagy és jól érzed magad.

flat grail
#

de hiányolom az eggyel mélyebb/értelmesebb toki pona diskurzust

#

elvileg erre lenne a #nasin-tpt

#

csak az kb mindig halott

little notch
#

Ezért akarnék egy ilyen tanítójellegű eszközt, hogy megmutassam, van élet a napi rutinon túl is, nem kell mindig a kajákról beszélni.

flat grail
#

én is ezért csináltam azt a pár videót

#

nem volt semmi érdekes

#

-# most sincs több, de legalább csináltam valamit érte, hogy legyen

little notch
#

Lepihenek. Talán holnap pozitívabban látom a helyzetet. Jó éjt.

flat grail
#

jó éjt

little notch
# flat grail elvileg erre lenne a <#716768624085303297>

Szia. Érdekes ez a szerver, itt - ott bele olvastam. Az utolsó aktivitás hetekkel ezelőtt volt: egyfajta nyelvészeti-vallási eszmefuttatás a toki pona (vagy általában az ember alkotta nyelvek) és a bibliai történetek kapcsolatáról. Érdekes gondolat egy ember által, hogy szerinte a Toki Pona, mint mesterséges nyelv azért jó, mert emberi, minden más természetes nyelv az pedig isteni eredetű, hogy összezavaják vele az embereket a Bábeli időkben. De Ádám, mint ember, ő maga is alkotott nyelvet az édenkertben, hiszen mindennek nevet adott. Az Isten kérte meg erre. Tehát akkor a Toki Pona is jó nyelv. 😊

flat grail
#

Ezt nem olvastam

#

Pedig időnként rá szoktam nézni

#

Mondom: itt van sokszor érdekes beszélgetés

#

Csak ritkán van partner

little notch
#

Igen. De ők hol vannak általában? Hova mennek el beszélgetni? Vajon melyik szerverre?

flat grail
#

Szerintem csak ritkán állnak egybe a csillagok

#

Hogy többen épp akkor épp arról beszélnének

#

20 ezer emberből mondjuk szomorú, ha ez van

little notch
#

Nyílván ennyi emberből már sokan keresztül mentek azon a folyamatokon, mint én. Nem találtak hasonlókat. Ezután mit csinálnak? Talán csak önmagukat fejlesztik kreatív szintekre, majd alkotni próbálnak, emiatt kevesebbet vannak jelen. Ha komolyabban akkarnak beszélgetni, akkor nem ezzel az egyszerű nyelvvel teszik meg. A kezdők lelkesek, egyszerű dolgokról beszélnek. A Toki Pona célja számukra talán pont az lehet szerintem, hogy művészi szabadságot adjon a műveikben. Talán tudatosan ezért akarják megtanulni, hogy lehessen egy kis titkos világuk. Ez főleg akkor működne jól, ha nem mindenhez adnak pontos szövegkörnyezetet. Az ember nem mindent mondhat ki és írhat le egy könnyen érthető természetes nyelven, mert következménye lenne, de a toki ponában bármit is írnak, annak több értelme is lehet, félreérthető. Tehát ez teljes szabadságot adhat. Ezt csak most gondoltam ki. Egyéb okot nem tudok, hogy miért tűnik el a középső réteg. Elvonulnak csendesen magasabb szintekte fejlődni, bölcsé válni. Szerintem. De mi van, ha én nem akarok? 😀

flat grail
#

Én időnként rápróbálnék

little notch
#

Tűt találni szénakazalban.

#

Mire?

flat grail
#

Magától nem megy

little notch
#

Benéztem a telegramra is, ott kevesen vannak. Megnéztem ott a "Nova Esperantujo" csoportot kíváncsiságból, mert az eszperantisták állítólag inkább a telegrammon aktívak. 1369 tag. Mondom meglesem, hogy ott is mennyire van élet, látom, hogy írogatnak sűrübben, de csak kb. mindig ugyanaz az 5 - 10 emberke. Gondolkodom: a többiek hol vannak? Privátban beszélgetnek?

Szóval megtanulja az ember azt a nyelvet is, ami szintén nem könnyű (mert a folyékonysághoz 1-2 ezer gyökszó elkellene), azért, hogy végül csak pár emberkével cseveghessen a telegramon. Bár, lehet vannak Facebook-on is, de ott nem létezem a chatbotok miatt.

Ezzel csak azt akarom mutatni, hogy hiába a rengeteg tag mindkét nyelvben, meglátásom szerint 99 százalékuk nem kommunikál.

Megnéztem egy spanyol anyanyelvű eszperantista videóját, aki bemutatta az eszperantó nyelvet spanyolul. A hozzászólásokból kiderült számomra, hogy sokan beszélik. A nyelvtanulók között többen még azt sem tudják, hol vannak online a nyelvtársaik és segítséget kérnek, mert magányosak a nyelvben. Ehhez képest én már jobban állok, mert felfedeztem, hogy a Discordon és Redditen vannak. De amikor feljövök ide, nagyon üres a légkör, csak lézengnek. Gyakorolni a myelvet nem úgy szeretném, hogy beírok egy szerverre és majd 2 hét múlva vesz észre valaki, és talán reagál is, ha szimpi vagyok.

little notch
flat grail
#

#toki-pona-taso

#

Nincs garancia

little notch
#

Ah, ide többször írtam, pont itt történt az, hogy valaki visszaírt, hogy ő még nincs ezen a szinten. Megijedt, mert "la" és "pi" szerkezetekkel írtam neki.

flat grail
#

Ez elvileg haladóknak van

#

A kezdőké a #practice-toki-pona-tpt

little notch
#

Ha most belépsz a toki pona taso-ba, az utolsó szöveg ez:
"tenpo suno pona, mi sona e
toki pona lili".

Nincs senki aki átirányítaná a kezdőket? 🤔

flat grail
#

És tényleg sok van ott

#

De haladó is csak ott akad

#

meg nyilván a toki ale/ali-ban is csak az túl csapongó

#

Ott mindig másra terelődik a szó mert olyan sokan vannak

little notch
flat grail
#

Egy ismertebb tokiponista kérdi, aki megemlítette, hogy mindig elfogultan néz a nyelvre és érdekelné, hogy mi zavar másokat benne

#

lipamanka a neve

little notch
#

Nem ő is az egyike annak, akinek a neve szerepeltetve van a legutóbi könyvben? Egy hozzászoló ezt sejteti. A TP neve ismerős valahonnan egyébként.

flat grail
#

nem tudom honnan lehet ismerős

#

bár, ahogy mondtam: viszonylag ismertebb tokiponista

little notch
#

Kalama sin podcast.

#

Amikor kezdtem a szótanulást közel két éve, akkor kutattam, hátha valaki készít egy bő leírást a szavak jelentéséről.

flat grail
#

igen

#

ez az egyik "fontosabb" szótár

#

annó magam is nagy hasznát vettem

little notch
#

Én is.

#

Hm... magyarul is elkellene, bár a böngésző jól lefordította.

#

Mármint a kezdőknek. De hát a mostani fiatalok, mind beszélnek angolul.

flat grail
#

A legtöbben

little notch
#

Lekerült a hivatalos oldal diagramjáról a toki pona? Tudtok erről valamit, esetleg lesz most valam létszám felmérés, és ezért?

flat grail
#

A második oszlopcsoport

#

Biztos csak azért mert telefonon a kis képernyő bezavar

#

Nem ír ki mindent

#

Ha azon nézted

little notch
#

És ténykeg! Köszi. Elforgattam a kijelzőt. Ez nem jutott eszembe...

flat grail
little notch
#

Hűha. TP nyelven te már ilyenekről tudsz beszélni?

flat grail
little notch
#

Uh, bocsi. Ma furcsa vagyok egész nap. Mással is így jártam, nem tudtam tartani a kontextust. Lehet, csak fáradt vagyok.

#

Kicsit kizökkentett ez a video.

#

Valahogy nem tudok leakadni a témáról. De ha belegondolok, mit nyertem a TP-val és mit veszítettem. Akkor tudom, hogy többet nyertem.

flat grail
#

A toki pona a legtöbbeknek elsősorban személyes hobbi

#

De persze a közösség is nagyszerű

little notch
#

Mit szólsz ahoz, hogy indoeurópai, európai a szavak? Mert pont ezért utálják az eszperantót is...

#

Több helyen ma olvastam.

#

Állítólag. De szerintem bele lehet látni dolgokat.

flat grail
#

De én is olvastam

#

Csak szerintem lényegtelen

#

Az eszperantó esetében valid kritika

#

Mert világnyelvként nem biztos, hogy a legszerencsésebb

#

Bár szerintem ott sem nagy baj

#

De a toki pona egy filozófiai/művészi nyelv

#

Nem mindegy a szavak etimológiája?

little notch
#

Nekem mindegy, csak másoknak nem. Olvastam a Redditet, és Lipamanka csatorna bejegyzés hozzászólásait is. Csak kíváncsi vagyok, hogy ki miért akad ki ezen. Meg hogy nincs minden szóra ellentétes szó. A moli negatív, de a TP elvileg pozitív nyelv és nincs szó az életre. Mondjuk én a lon-t használom. Na meg a sewi körüli vita. Egyszerüen nem értem ki miért lát bele negatívumokat. Nekem a szavakkal annyi volt, hogy kezdetben kevertem a hasonlókat. Seli, selo stb. De ezt leküzdöttem. Itt az volt a baj sokaknak, hogy többnek volt a felhasználók által beállítva, mint ami, meg hogy a régi motorosok korlátozzák az újajat.

flat grail
#

De ez senkinek sem kizáró ok

little notch
#

Mondjuk van kedvenc ételem, de ha megkérnek rá, hogy keressek benne hibát, nyilván találnék.

little notch
#

14 éve nem eszem állati termékeket. Kíváncsi volnék, hogy létezik a Discordon vegán toki pona csevegőhely? Ilyen témában nem beszélgettem még toki pona nyelven. Ismertek ilyet?

flat grail
#

Sok vegán van a szerveren, de nem tudom, hogy van-e erre dedikált hely

#

Szerintem csinálj egy új szobát a #1020033302595391488 -ben és linkeld be a #toki-moku-tpt -ban, hogy mindenki lássa

flat grail
little notch
#

A pluszra kell nyomnom a tomo-mute-ben? Még sosem hoztam létre semmit.

little notch
#

Olyasmit akarok, ahol lehetne kaja képeket is megosztani.

#

Életmóddal kapcsolatosat, étrend főleg, de ne lehessen ilyesztő képeket, mint állatkísérlet vagy mészárlás. Inkább csak szelíd téma, és ne vegán aktivizmus.

#

Mit ettem ma, vegán.

little notch
flat grail
#

A plusz után beírsz egy címet és alá pedig az első üzenetet (pl.: mi a célja? miről akarsz itt beszélni).

little notch
#

Szerinted a szabályzatot is tudok megadni? Lehetne toki pona taso szerintem.

flat grail
#

Igen

little notch
#

Köszi szépen.

flat grail
#

pl a toki pona taso is egy ilyen

#

Ezesetben mondjuk a toki pona taso, a sitelen és a toki címke is indokolt

little notch
#

Á, valami cimke hoztáadás is lehetséges. Ok.

flat grail
#

Aha aha

little notch
#

Ma lehet meg is csinálom.

lime cliff
#

toki

flat grail
#

@little notch Most látom csak, hogy a https://ma.pona.la készítői egy Eszperantóhoz hasonló vendégfogadói rendszer beépítését tervezik,

#

a minap beszéltük pont

#

gondoltam érdekelhet

livid matrix
#

szép emlékeztető hogy ezen is rajta vagyok, jó messze mindenkitől

little notch
little notch
#

Sziasztok. Segítségre van szükségem. Van sok képem az elmúlt 20 évből kirándulóhelyekről. Szeretném röviden bemutatni toki pona videókban, hogy miket láttam, merre jártam.
Helységneveket kellene tokiponizálnom és ebben nem vagyok jó. Itt akadtam meg.
Elég sok helyről lenne szó, szóval, ha nem okozok ezzel terhet, szeretném kérni, hogy segítsetek kitalálni, mi legyen a nevük.

Ezek lennének:

Budapest,
Piliscsaba,
Dorog,
Nagykovácsi,
Tata,
Győr,
Keszthely,
Szigliget,
Fonyód,
Kis - Balaton,
Vácrátót,
Kecskemét,
Szarvas,
Szolnok,
Karcag,
Dévaványa,
Tiszaigar,
Poroszló,
Szécsény,
Visegrád,
Parád,
Hollókő,
Tar,
Cserépfalu,
Ónod,
Muhi,
Bükkszentkereszt,
Lillafüred,
Miskolc (Diósgyőr),
Tokaj,
Szabolcs,
Tarcal,
Tállya,
Bodrogkeresztúr,
Szerencs,
Bekecs,
Abaújszántó,
Boldogkőváralja,
Erdőbénye,
Erdőhorváti,
Hercegkút,
Sárospatak,
Sátoraljaújhely,
Kovácsvágás,
Vágáshuta,
Hortobágy,
Sarud,
Hajdúszoboszló,
Debrecen,
Hajdúböszörmény,
Létavértes,
Bánk,
Hajdúhadház,
Nyíregyháza,
Balkány,
Biri,
Nagykálló,
Kállósemjén,
Nyírmártonfalva,
Máriapócs,
Nyírbátor,
Gyula,
Szeged,
Földes,
Vésztő,
Nyíradony,
Haláp,
Kisvárda.

Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.

flat grail
# little notch Sziasztok. Segítségre van szükségem. Van sok képem az elmúlt 20 évből kirándulóh...

Putape,
Pilisapa,
Tolo,
Nakowasi,
Tata,
Je,
Kese,
Silike,
Pono,
Palaton lili,
Walato/Wasato,
Keseme,
Sawa,
Sono,
Kasa,
Tewawana,
Kisawika/Sisawika,
Poloso,
Sese,
Wiseka,
Pawa,
Joloke,
Ta,
Selepalu/Sewepalu,
Ono,
Muki,
Pusenkele/Pusenkewe,
Lilapule,
Miko (Sijoje/Kijoje),
Toka,
Sapo,
Tasa,
Taja,
Potokewesu/Potokelesu,
Sewen/Selen,
Peke,
Apajusanto,
Potokewaja,
Etopene,
Etojowaki,
Eseku,
Sawopata,
Satolajajuje,
Kowawaka,
Wakajuta,
Otopa,
Sawu,
Atusoposo,
Tepesen,
Atuposomen,
Letawete,
Pan,
Jatujasa,
Niwejasa,
Pakan,
Piwi,
Nakalo,
Kalosenjen,
Nimatonpawa,
Mawijapo,
Nipato,
Jula,
Seke,
Pote,
Weso,
Nilato,
Jala,
Kiwata.

little notch
#

De aranyos vagy. Nagyon, nagyon szépen köszönöm. Feldobtad a napomat. Nagyon gyorsan összehoztad. Nekem hetekig tartott volna.
Van benne egy-két viccesen hangzó: Muki, Kasa, Toka, Satolajajuje 🙂

A Piwi meg a Kowawaka, Wakajuta megkacagtatott.

Hálásan köszönöm szépen.

#

Nem mind város, van falu, meg tanyaszerű. Szerinted hogy jelöljem?

ma tomo (város)
ma tomo lili (falu)?

#

ma pi mani kili (mezőgazdasági terület, szántóföld)

#

természetvédelmi terület (ma awen pi kasi suli)?

flat grail
little notch
#

Köszönöm

little notch
#

Lenne még kettő, ha nem pofátlanság... Elfelejtettem:
Buda és Pest.
Köszönöm.
Van tippem, de lehet nem jó:
Puta, Pese.

little notch
#

Ha azt akarom mondani, hogy dombtető, arra jó ha azt mondom "sewi nena"? mi tawa sewi nena.

little notch
#

Van ez a könyvtár, ahol a te írásod is felkerült. Láttam, hogy az egyik videód be lett rakva felé. Szerinted képeket is lehetne ugyanígy, vagy ez technikailag nem valósítható meg? Esetleg az is lehet, hogy nem szeretnének az oldal üzemeltetői képeket csatolni a szöveghez valamilyen ok miatt? Szinte csak írásokat látok, pedig a kép sokat segítene a szövegértelmezében. Legalábbis nekem.

flat grail
#

Ha valahol mashol megtalalhato online akkor belinkeljuk

little notch
#

Szerinted hova lehetne feltölteni? Google drive esetleg?

flat grail
#

Mert privat

#

De lehet hogy ha publikusra allitod akkor mukodik

#

Nem tudom

little notch
#

Publikusra állítanám. Nem baj, akkor videót csinálok.

little notch
#

toki! o kama pona tawa ma tomo Tepesen!

Üdvözöllek Debrecenben.

Szabályos ez így nyelvtanilag?

#

Meg amivel nem vagyok még tisztába, az az, hogy "lon"-nal kezdhetünk e mondatot "la" szerkezetben? Például:

lon ma ni la, waso kule suli li tawa kepeken noka. (Ezen a helyen nagy, színes madár [páva] sétál.)

#

Illetve felsoroláskor lehet e több "lon" egy mondaton belül, mint ahogyan a "li" és "e" is szokott?

#

Például:
ona mute li musi lon telo, li lape lon poka telo lon supa pona.

(Sokan szórakoznak a vízben, és pihennek a víz mellett a jó vízszintes felületeken [strandokon].)

Kicsit furcsán hangzik, lehet...

little notch
#

Köszönöm.

little notch
#

Van a Szarvasi Arborétumban egy olyan rész, ahol Magyarország híres épületeinek mini változatait mutatják be.
Mesélek az Arborétumról, majd erről a "mini Magyarországról".

Ha valami hasonlít valamire, akkor a "sama" után kell a "tawa" is? (Irányába, arra hasonlít.) Egyszerüen nem emlékszem már, hogy kell mondani, mert szinte sosem használom. Így szól ez a rész:

kin la, tomo lili mute li lon. ona li sama tawa tomo suli pi ma Maja.

De van ilyen elképzelésem is:

ni li sitelen pi tomo suli pi ma Maja.

flat grail
#

Nem tudom, hogy hiba-e, de nem szükséges

little notch
#

Jó. Csak olyan hiányát éreztem, gondolom a magyar nyelv miatt.

little notch
#

A Balaton neve adott némi fejtörést...

#

A tenger vagy nagy víz az "telo suli". A tó esetében nem tudom.

#

Nyílván az is nagy víz.

#

Kis-Balaton:
Palaton lili.
telo Palaton lili?
telo lili Palaton?

Balaton:
telo Palaton?
telo Palaton suli?
telo suli Palaton?

livid matrix
#

telo poka Palaton?

flat grail
#

A balaton simán lehet csak telo

#

telo Palaton en telo Palaton Lili/lili

livid matrix
#

telo suli Mosijo* li telo Palaton. poka ona li telo Kipalaton. nimi ona li "Palaton lili" lon toki Mosijo*.

*: opcionálisan lecserélni a "magyar" tetszőleges átiratával

little notch
#

Szuperek vagytok. Nagyon szépen köszönöm.

flat grail
#

Ez személyes nasin kérdése

#

Csak az egyértelműség kedvéért

livid matrix
#

igen, én csak ugye leragadtam Mosijo-nál 🙂

little notch
#

Elkezdtem egy új csatornát. Csinálom a videókat, de egyelőre nem fogok beszélni bennük. Rövid video, és lesz mellékelve hozá szöveg. A leírásban, a hozzászólásnál is. Bejegyzéseknél is meg lesz adva a szöveg. Igazából a video csak egy kiegészítés, hogy az olvasónak legyen elképzelése a helyekről, amit bemutatok. Jobban lehet elképzelni a dolgokat, ha van kép róla.
Könnyen értelmezhető szöveget mellékelek. Kifejezetten azért csinálom, hogy a kezdő toki pona tanulók is tudják olvasni.

Most csak erre van energiám. Nem nagy szám, de a közösségért csinálom. Ha lesz igény rá, akkor lesznek hosszabb videók és szövegfelolvasással is.

Itt az eggyik video:

https://youtu.be/Mb-hDVxaQtw?is=G5uqNZ7dQT9a3-LH

ni li ma tomo Keseme. ona li jo e nena lili lon poka pi telo suli.
mi pana e sitelen ni:

ma tomo Keseme
(Kecskemét, Hungary)

toki! o kama pona tawa ma tomo Keseme. ma tomo ni li pona lukin tawa jan mute. tenpo suno ni la mi mute o lukin e ma musi pi lape pona lon ma tomo ni.
lon ma tomo Keseme la, ma musi li lon. ma ni li jo e telo suli e ma ...

▶ Play video
little notch
livid matrix
#

az lehet, de Pál Inkázik 😉

little notch
#

Szerintetek meg lehet említeni Jézust a nagy toki pona közösségben? Nyilván ezt a magyart senki sem érti, azért merem kérdezni. Tudom, hogy a cél, univerzálisnak maradni itt.

A tokaji szölőhegyen van egy magas áldó Jézus szobor.
Ti hogyan mondanátok, hogy Jézus szobor?
A szobor "jan kiwen", gondolom.
Csak meg akarom említeni, hogy van ott egy ilyen látványosság is.

#

Jut eszembe, az Tokaj mellett van, ahol a bányató is van, Tarcalon.

flat grail
#

sok keresztény tokiponista van

#

De másokat se zavarhat

livid matrix
#

Nem lehet gond főleg hogy egy szoborról van szó nem pedig egy keresztes háborúhoz toborzol.

little notch
#

Hogy mondjam azt, hogy Jézus?

livid matrix
#

ha jól rémlik Jesu a Gyakori, de neveket nem tudok semmilyen nyelven se megjegyezni

flat grail
little notch
#

Én is erre gondoltam. Köszi szépen nektek!

flat grail
#

Nincs mit

little notch
#

Hát azért van. Sokat segítetek mindig.

little notch
#

Szerintetek melyik szobában lehetbe megosztani a csatornám a Discordon? Toki Pona taso-ban megemlítettem, de az angol nyelvűeket nem értem, így nem tudom, hol szabad. Minden segítségnek örülök, mert a YouTube algoritmus nem kapta fel. Mondjuk a csatornám is toki pona taso.

flat grail
#

Lehet toki pona vagy angol is

#

Nincs meghatározva tudtommal

#

Nyugodtan írd bele, hogy “@mu~tawa”

#

csak a mu és a tawa között kötőjellel

#

Én azért írtam így mert ez értesít mindenkit aki bejelölte, hogy érdeklik a toki pona videók

little notch
#

Na ez egy új dolog, friss video magyarul, toki ponáról. Éppen nézem:

https://youtu.be/iVfCLNlnBU0?is=2SdH5DihQ272CkOP

Meg lehet tanulni egy nyelvet 24 óra alatt? A Toki Pona a világ egyik legegyszerűbb nyelve, mindössze 120 szóval. Ebben a videóban kipróbálom, hogy mennyire lehet gyorsan megtanulni.

Lehetséges megtanulni egy nyelvet 24 óra alatt?

A legtöbb nyelv megtanulásához több ezer szót kell memorizálni, éveken át gyakorolni, és soksz...

▶ Play video
livid matrix
#

most nézem, 2 perc alatt legalább 1 hibát találtam (minimális, lényegen nem változtat), a "nena lili meli" példa viszont vicces volt a semmiből

#

7:15-nél van egy nyelvtani hiba, de amúgy ennyi idő alatt nem rossz (pali e sitelen tawa li pona tawa mi => 'e' helyett 'pi' kellene az elején)
ugyan ez az utána lévő mondatban is

#

elég kritikus tudok lenni, de nem leszólni akarom ezt, kezdő hibák ami érthető is az alapján hogy csak most tanulta és valószínűleg teljesen egyedül, ilyen szempontból szép teljesítmény

little notch
#

Szerintem tök rendes tőle, hogy megpróbálta, plusz még ezzel párhuzamossn videózni. Én is láttam a hibákat, az alany is el-elmaradt. De ezek valóban kezdeti hibák. Csak van egy alap szórend, amire a nyelv épül és ezzel kellene tanulni a nyelvet a legelső napon. Ez olyan, mint a ház alapja, ha nem jó, akkor összedől az egész. De itt volt egy cél, hogy meg akarta nézni, hogy valóban megtanulható-e ez a nyelv rövid idő alatt. Nos, látjuk nem annyira, de ezt már beszéltük korábban, hogy lehetetlen. Szerintem, aki ezt egy hónapnál kevesebb idő alatt akarja megtanulni, abból kapkodás lehet, és hamar el is felejti a nyelvet. És a gyakorlatban mutatta meg, hogy bár lehetséges valamennyire, de a tökéletességhez csak 50 %-ra van. Szerintem.

#

nena lili meli. Nem vettem észre ezt, amikor mondta.

little notch
#

De figyelj, még én is olykor hibázok, ha fáradtan írok, és napokkal később veszem észre, mikor visszaolvasom. Reggel, frissen nem tévedek szinte semmit, csak este. Olyankor már le vagyok fáradva. Sajnos este írom a toki pona szöveget, mert akkor van rá időm. Napközben meg csak gyorsan megosztom átolvasás nélkül. Ez egy nagy hibám.

#

Mobilon meg minden mondatot félre nyomkodok.

livid matrix
#

persze, nekem is csak azért tűnik fel mert ha nem is olyan intenzíven de lassan 11 éve tanultam meg használom a nyelvet.

little notch
#

Amúgy volt már ilyen, hogy valaki 24 óra alatt próbálta megtanulni?

ocean escarp
#

Sziasztok, én is láttam a fenti videót (így kerültem ide), és megtetszett ez a nyelv. Bevallom, hosszú évek óta küszködök az Angollal, semmi érzékem hozzá, semmi sikerélmény. Még a számok sem mennek. Rákerestem a youtube-on a toki pona számokra, és pillanatok alatt megértettem a logikát. (Egytől tízig) Nem mondom, hogy megtanultam, de tetszett, hogy igazából csak három számot kell megtanulni. 🙂 Mondjuk az 1200 toki ponában érdekes, de biztosan fejlődik ez a nyelv is. Szóval... Segítséget szeretnék kérni hogy kezdjem el? Az jó út, ami a videóban van?

livid matrix
#

szia! nem feltétlenül tanulni, de ha magyarul kéne anyag akkor én írtam egy nyelvi összefoglalót aminek van magyar fordítása is: https://jaki-pona.org/?lang=hu

ez inkább "puskázni" lenne célszerű mint kimondottan tanulni, de nincs sok magyar nyelvű forrás

#

ja igen meg a wasona, de lehet nem ártana annak egy második körös szerkesztés majd teljes szövegre

ocean escarp
#

Köszi, akkor elindulok ezeken.

livid matrix
#

a jaki pona nyomtatott verziója kissé rövidített, nem olyan rövid mint a videóban említett 1 oldalas (2 oldal nyelvtan, példák nélkül, szótár hosszabb), az direkt úgy készült mint amit kezdőként én is szerettem volna

ocean escarp
#

Rákeresek, köszi.

flat grail
#

Mindenképpen

#

A jaki pona egy összegzés

#

Jó felfrissíteni dolgokat

#

De először én nem azzal kezdeném

little notch
#

Hello. Üdvözöllek.

#

Én jan Sotan anyagából tanultam a jaki ponából, mert a wasona nemrég lett kész.

#

Mire kész lett, már igazából nem nagyon kellett. Viszont a számokról esik ott szó.

little notch
little notch
#

"lon ni la" -val kezdhető mondat? Milyen értelemben fordítható?

#

Itt/innen nézve?

flat grail
#

Ezen a helyen, ennek a helynek a kontextusában

#

az innen nézve is lehet

#

bár ahhoz jobb lenne látni a teljes mondatot

little notch
#

Mindjárt bemásolom

#

Inkább a teljes szöveget. Remélem, nincs túl sok hiba. A vizi sétányról mesélek benne.

#

ma tomo Poloso
(Poroszló)
toki! o kama pona tawa ma tomo Poloso! ma tomo ni li suli ala, taso ona li pona mute li lon poka pi telo suli. o kama tawa nasin pi sewi telo!

lon ni la, nasin suli pi kiwen kasi li lon sewi telo. jan li tawa lon nasin ni la, ona li lukin e pona pi ma telo. kasi linja mute li lon telo. waso mute li musi lon sewi kasi, li alasa e kala lon insa telo. sina kute e mu waso la, sina pilin pona mute.

tomo tawa telo li tawa lon nasin telo pi kasi linja. sina lon tomo pi lukin ma la, sina ken lukin e telo suli ale. ma tomo Poloso en telo suli li pona tawa mi.
o kama tawa ma tomo Poloso! o lukin e waso en kala!

pona tawa sina!

little notch
#

Szuper. Csak ezzel a "lon"-al mindig bizonytalan vagyok.

flat grail
#

de persze kontextustól függ és lon-nal is tökéletesen helyes

little notch
#

Szerinted ez a szöveg elfogadható a toki pona könyvtárban? Ott, ahol már neked is van Platonról írásod. Vagy még csiszoljak rajta?

#

Van hozzá video

#

Tehát a megértést segítené.

flat grail
#

Sajnos vagy nem sajnos, nincs túl magasan a mérce

#

Nincs kapacitás mindent ellenőrizni, ami bekerül

#

Tehát minőségtől függetlenül be szokás rakni mindenfélét

#

Persze csak ha előtte észre nem veszi a "könyvtáros"

little notch
#

Egyből bekerül, vagy valaki bemásolja? Még nem próbáltam.

flat grail
little notch
flat grail
#

tehát nem azonnal

little notch
#

Köszönöm. Már több szöveget megírtam és gyártom a rövid videókat hozzá. Viszont a videókban nem beszélek, csak zenét raktam, az csak egy kiegészítés a szöveghez. Nem tudom, hogy így elfogadják-e. Mennyi a napi limit a feltöltésre, mert már van 10 szövegem?

flat grail
#

Csak töltsd ki az űrlapot és elvileg felveszi

little notch
#

Akkor gondolom a "könyvtáros" idején múlik a bekerülése.

#

Egyenként tudom felvinni?

flat grail
little notch
#

Köszönöm.

#

Oh, még valami... a video linkjét te a szövegben adtad meg? Vagy lehet külön mezőben megadni?

#

A tied hogyan került bele?

#

Úgy szeretném, ahogy neked is van, hogy felül van a videó és alul a szöveg.

flat grail
#

azt hiszem csak a source-ba raktam bele

flat grail
little notch
#

Megtaláltam.

#

Ezzel el leszek egy darabig.

#

Itt nincs videód betakva.

flat grail
#

majd később kijavítom

#

köszi

little notch
#

Szívesen.

little notch
#

Mondjuk felraktam kettő dalom, de nem jelent meg. Talán szólnom kellene valakinek. Úgy látom, január óta nem nagyon frissült az oldal.

#

Vagy én kattintottam rosszul.

#

Bár sikeres beküldést írt ki.

flat grail
#

Megkérem, hogy hadd kapjak hozzáférést és majd berakom

livid matrix
#

jó higy linkeltétek ezt, terveztem végigmenni a weblapom oldalain hogy automatizálni tudnám-e az ő formátumukra konvertálni a toki pona tartalmakat

little notch
little notch
flat grail
#

A Jan a János sok európai nyelven

#

Én ennek tudnám be

little notch
#

Zsolt is Janinak hívja a videóban.

little notch
#

Látom a könyvtárban már átengedtek jónéhányat. Március. 1-el.

little notch
#

Azt hiszem, hogy a "kama" szót előige szerepében én nem jól használtam eddig. Valamiért úgy gondoltam, hogy a jövőidőhöz is van köze: kama pali, kama wawa, kama moku stb. Csinálni fog, enni fog. Tehát nem kezdte el, csak tervezi valaki, hogy mit fog tenni. De most vettem észre a Wasonában, hogy ez már egy folyamat része, azaz a kezdete a tevékenységeknek: enni kezd, elindul, elkezdi csinálni a dolgot. "Kezd valamit, elkezd valamit, valamivé válik".
De én ezt úgy gondoltam, hogy az "open" szóval kezdünk valamit: "open pali".
Ebből most arra következtetek, hogy a "tenpo kama la ..." használatával tudom csak mondani, hogy valamit FOGOK csinálni. Csak itt nem mindegy, hogy mikor: egy óra múlva vagy egy év múlva?
Ez a 9. leckében van.

flat grail
#

Előigei használata vitás

#

Bár mindenki megérti

livid matrix
#

kama az kvázi jövő időhöz is van használva, de pl melléknévi/hatarozoszoi szerepben inkabb "leendő"-nek mondanám.

#

nem olyan könnyű leírni, a kama mindeképp egyedibb mint egy egyszerű "jövő", de sose tudtam ezt rendesen megfogalmazni. "pursue action to arrive to (a certain state)" az inkább "lépéseket tesz annak érdekében, hogy (bizonyos státuszt/állapotot) elérjen". Ez lehet jövő idő is, de lehet az is pl hogy "ona li kama jan" -> emberré válik, emberesedik(?)

#

kimondottan elkezdeni egy folyamatot "open" előigeként szerintem kimondottan jó, de viszonylag ritkán használt

little notch
#

Köszönöm. Akkor hanyagolom az "open"-t ebben a kontextusban. Csak "lupa" nyitásra használom. A "kama" sokszínűségét csodállom, de nem áldom meg szegényt, mint előjárót. Majd megszokom.

livid matrix
#

kezdésre open kimondottan jó, szerintem teljesen rendben van és érthető (jobban mint a legtöbb nimi sin), nem kell hanyagolni

little notch
#

Valamiért mindig úgy érzem, duplázni kellene a "tawa"-t, de a Wasona tanfolyamban csak egyszer van:

"pipi li tawa ala kasi.
A bogár nem megy a növény felé."

Egyszer van a "tawa", mint "megy", és egyszer meg iránymutatóként (felé).
Kezdőként így írtam volna:

pipi li tawa ala tawa kasi.

pipi tawa tawa kasi. A bogár megy a növény felé.

A mai napig olyan hiányérzetem van emiatt, hogy szivem szerint dupláznám a magyar logikámmal.
Hallottam olyat, aki simán így kettőzve használta a youtube-n.

Szabályos, vagy túlzóan indokolatlan? Mi van, ha én használni szeretném?
Ez az angol anyanyelvűeknek furcsán hangzana? Esetleg értelmetlen lenne a mondat nekik?

flat grail
#

Az angoloknak szerintem hasonlóan furcsa mint nekünk

little notch
#

Mi a helyzet a "wawa"-val, mikor mindenki egyszerre kiáltja örömében ezt egy VR tp csatornán?
Úgy vélem, ebben a helyzetben a jelentése ennyi: HURRÁ!

livid matrix
#

hasonloan furcsa, nyelvtanilag viszont a "tawa ala tawa" mar csak azert sem szerencses mert kerdesnek lenne ertelmezve

little notch
#

Tényleg. Ezt észre se vettem.

little notch
#

26 ezer megtekintésnél jár a magyar srác toki ponát bemutató videója. Gondolom, hogy sokak kíváncsiságát felkeltette a nyelv, csak nem tudni, hogy hányan kezdték tanulni. Bár most visszaesett a nézettség azóta, hogy pár napig megszünt létezni a csatorna. (A yt törölte, miután lefoglalták a csatornáját, de már visszakapta.) Az algoritmus azóta kissé kevésbé segíti őt.

Szerintetek lenne rá igény a magyaroknak csinálni egy nyelvtani összefoglalót, ami már pontos nyelvtani példamondatokat ad? Úgy értem, hogy egy magyarul tanító toki pona csatornán bemutatni jobban a nyelvet. Tudom, hogy korábban volt róla szó, de azóta sok ezer ember megismerte a toki ponát idehaza is. Emiatt került elő bennem újra a kérdés: érdemes vagy még mindig felesleges?

Tudom, hogy ott a Wasona is, de ha valaki keres nyelvtanulást, akkor a YouTube-n keres először, vagy a wikipédiát olvassa el. Szerintem.

little notch
#

👀

#

👋

#

Nagy itt a csend. Semmi nem történt, míg nem voltam?

flat grail
#

Vagy már beengedték mire ránéztem?

little notch
#

Beküldtem sikeresen. Még ki is írta, hogy ne küldjem el többször, valami ilyesmi szöveget írt ki. Akkor valami hiba lehetett, nem tudom. Az oldalon keresztül küldtem be.

#

2 dalszöveg.

#

Plusz a videok linkje.

little notch
#

Nem látom sehol.

#

Megtaláltam

flat grail
#

Szuper

#

Akkor csak én nem vettem észre

little notch
#

Nem csak te, én is hosszú ideig nem jöttem rá, hogy hol keressem. A főoldalon nem láttam, majd rákattintottam a "tags"-ra, és végignéztem a listát, mert emlékszem milyen cimkét adtam. Köszi szépen azért, hogy segítettél.

little notch
#

Na már megint mi folyik a Redditen? Istenem, hogy mindig vitáznak az emberek... Miért jó állandóan drámázni, én azt nem tudom. Gyerekes dolgokon vitáznak, mikor a közösségnek pont az a célja, hogy összetartsanak, de valakinek mindig kell egy kis izgalom, mert unalmas az élete...

little notch
#

Verne Gyula bátyánk most vakarná a fejét és kérdezné magában: mi folyik itt Gyöngyösön?

flat grail
#

Most már igazán abbahagyhatná

livid matrix
#

ez a fordításos posztra szól? mert ennek vannak előzményei és nekem is vannak tapasztalataim ami alapján teljesen jogos lehet ez az email, de nem mennék bele részletekbe nyilvánosan

#

nem ismerem személyesen a posztolót meg akire utal, de nem egyedi eset lenne ha igaz

#

nincsenek ezek a dolgok most jól kezelve semmiképp, de ha ismer valakit X projektből és egy hasonló projekthez akar egy művészt szerezni, akkor nem a legetikusabb dolog a "rivális" projektből toborozni embert

livid matrix
#

ja, ezt néztem

#

megértem soweli Ewisi álláspontját, láttam már ugyan ezt végigmenni, elmúlt 2-3 évben egy minta kialakult ami miatt sokan nem akarnak együtt dolgozni sonjával

little notch
#

Elég furcsa helyzet. De amúgy meg van Vernének más műve is... itt valami nincs rendbe a kobakban az látszik.

livid matrix
#

ez ennél összetettebb

little notch
#

Nem ismerem az előzményeket, ki tudja mi volt.

#

Csak azt tudom, ami a posztban van.

#

De amúgy nem egy negyvenes nőről beszélünk? A viselkedése olyan gyerekes.

livid matrix
#

nagyon leegyszerűsítve: hasonló projektek amúgy is híresen amatőr módon vannak kezelve, a dráma gyakori. Az egyetlen közös pont minden esetben sonja részvétele valamilyen formában és az ő projektvezetési stílusa is mondjuk úgy érdekes. Ehhez hozzájönnek még egyéb tényezők amik kevésbé nyílvánosak, de akik közelébe kerültek ott gyakran az a végeredmény, hogy nem szándékoznak együtt dolgozni vele

little notch
#

Egy csomó felesleges dráma...

flat grail
little notch
#

Valakinek engedni kellene, aztan tovább állni, de itt a makacsság dominál.

flat grail
#

soweli Ewisi békésen belekezd valamibe

little notch
#

Úgy érted 2 Verene műről?

flat grail
#

Igen

#

De ugye ez sokadlagos

little notch
#

Akkor meg nincs itt gond.

flat grail
#

Hisz elsősorban a művészről van szó

#

Akit Sonja 1300 dollárral próbál “elcsábítani”

#

soweli Ewisi projektjétől

little notch
#

Én azt hittem ugyan azt akarják fordítani és ezen megy a vita.

flat grail
#
  • hogy mindezt csak az után kezdi el, hogy visszautasítják a segítségét
#

Ami jogukban áll

#

Erre ő online zaklatja a fordítót

little notch
#

Mindjuk a grafikus elcsábítása undi tett volt.

flat grail
#

Többízben

little notch
#

Na, engem többet a hősnőnk nem érdekel, nálam leszerepelt.

livid matrix
#

én már fejben elkülönítettem a nyelvet az alkotótól egy ideje és tartom magam a már-már elavult szóhasználatomhoz (ezért is a saját nyelvi összefoglaló) és saját utamat járom

little notch
#

Van ez a kis nyelvi közösség. Én olyan boldog voltam benne, főleg a tanulási fázisban. Nekem sokat adott. A betegségemről is elterelte a figyelmet. Annyi sok rossz van most a világban és úgy éreztem, hogy ez egy kis nyugi sziget, ahol békésen, mindenki a jót erősíti. De nem, ide is be kellett piszkítani, dögöljön meg a szomszéd tehene is...

little notch
#

Én úgy csináltam volna, hogy kiírtam volna nyílvánosban: Gyerekek! Megtetszett az ötlet, hogy Verne néhány művét feldolgozzuk. A közösség kis része már dolgozik az egyiken, és szerettem volna csatlakozni, de már elegen voltak a mű fordításához. Én meg kedvet kaptam hozzá, hogy fordítsak egy másikat. Ha lenne kedve valakinek nekem ebben segíteni, pl. rajzolni, vagy kijavítani az esetleges elgépeléseket, azt örömmel venném. Természetesen nem igyen kérem, megfizetném a fáradozásaitokat.

little notch
#

Az idővonal:

#

Én már elvesztettem a fonalat. Most akkor kinek van igaza?

#

🤣

little notch
#

De kár hogy ezt a dolgot három felnőtt ember nem tudja egymás között megbeszélni nyugodtan, privát üzenetben. Ez egy üzleti dolog, nem értem miért kell nyilvánosan beavatni mindenkit? Megyek inkább pogácsát sütni, annak több haszna van az életemben, mint drámát olvasni és figyelni, ahogy szétszakad a közösség.

livid matrix
#

Hobbi projekt egyik oldalról, a másikról kérdéses. Online sok téren vannak hasonló jelenségek főleg illusztrátorok és hasonló vizuális művészeket érintve. Ha csak egy oldalon kicsit professzionálisabban lett volna kezelve nincs gond. Az , hogy az érintettek hogyan kommunikálnak projekten kívűl az más kérdés, de személyeskedéssé nem kellene fajulnia.

Lényeg a lényeg, nincs értelme belemenni, érintettek játsszák le egymás közt. Egy projektet vittem végig csak amit nem egyedül csináltam, nem könnyű megszervezni dolgokat.
Azt mindenki el tudja magának dönteni hogy a jelenlévők közül ki az akinek jó érzéke van projekt vezetéséhez.

Az illusztrátor jár a legrosszabbul akárhogy nézzük, csak belekeveredett ebbe az egészbe.

#

és részemről lezártam a témát

little notch
#

Ti csináltok vagy gondolkodtok most valami TP terven?

flat grail
#

Majd Április elején, Májusban tudok rajtuk többet dolgozni

livid matrix
#

van 1-2 ötlet, de meglátom mennyi erőm lesz hozzá

little notch
#

Nagyon kíváncsi lettem. 🙂

livid matrix
#

főleg a kiserleti forgatokonyv irasanak folytatasan gondolkozok, de lehet kene fejlesztenem egy fountain plugin-t a jegyzet alkalmazashoz amit hasznalok 😅 otthon nem igazan foglalkozok vele, de akkor tudnek barhonnan

csak nem igazan akarodzik megtanulni frontendre fejleszteni (electron alapu a program)

little notch
#

Hát jól megbonyolítod az életed. 🙂 Ez nem az a fajta egyszerűség, amire a toki pona tanított. Ehez képest én csak zenélgetek egy szintetizátoron. Nekem néha már ez is bonyolult és fárasztó. 😄

livid matrix
#

nem nagyon szandekozok, frontendes kepessegeim (legalabbis amennyire szandekozok vele foglalkozni) meg jol latszodnak a korabbi projekteimen amihez kellett

#

valamikor dolgozgatttam egy sajat conlang-on, annak ez volt a weboldala. mukodik, de nem eroltettem meg magam

little notch
#

Ezt nem is tudtam. Saját alkotásba milyen ötlet vezérelt? Azért nem egyszerű egy ilyet létrehozni.

livid matrix
#

Sokadik hasonlo otlet, de ez volt az egyik legnyilvanosabb. Hobbi projekt volt meg fosuli mellett mielott elengedtem, de githubon fent van ugyhogy megmaradt ilyen modon

little notch
#

Akkoriban nem tudtál a TP-ről?

livid matrix
#

akkoriban 6-7 éve beszeltem tp-t xd

nalam ez 10-15 eves visszatero gondolat hogy sajat nyelvet alkotni, de nincs hozza se erzekem, (altalanos nyelveszeti) tudasom se nagyon es szavakat se tudok konnyen megjegyezni

#

a masik nyilvanosabb nyelv kezdemenyemrol egy video is volt 2017-ben, de nem listazott regota

little notch
#

Ti tapasztaltátok itt a Discordon, hogy eltünnek szobák a listából, ha ritkán van írva bele? Alig birok újra rájuk találni. Miért van ez? Lehet ezeket valahogy lerögzíteni, hogy ne tűnjenek el?

flat grail
#

Itt ugye van a fórumposztnál egy kereső

#

A sima szobáknál pedig a leírásuknál van egy fül a threadeknek (amiket nem tudom, minek hívnak magyarul)

little notch
#

Csak amikor már elfelejtem a szoba nevét, akkor csak pislogok, hogy hogyan fogom megtalálni.

little notch
#

Ti tesztek vesszőt a 'la" mellé? Ha igen, akkor elé vagy mögé? Én mögé szoktam, de láttam, hogy valaki elé teszi.

flat grail
#

Elvileg nincs központozásra szabály

#

Sztenderd sincs

little notch
#

Akármennyire akartam jól írni a könyvtárban, lettek itt-ott elgépeléseim. Például most látom, hogy a "loje" helyett azt írtam, hogy "jole". Pedig háromszor átnéztem a szöveget elküldés elött. Most negyedjére vettem észre. 🙁

"sina ken lukin e ma kasi ni la, o awen e selo sina tan ni: pipi mute li wile moku e telo jole pi sijelo sina. ona li pipi utala."

A "ma kasi pi ma tomo Kisawika" írásomban. (Tiszaigar.)

Mondjuk nem egy óriási hiba, de hát csak ott motoszkál bennem, hogy nem figyeltem jól. Na, mindegy.

De szerintem a másokéban is lehetnek elgépelések, talán nem a világ vége.

#

Megnyitották mára majdnem minden írásom, de maradt ott függőben még kettő. Azt nem tudom, miért. Lehet, nem vették észre.

livid matrix
#

én utána szoktam, de igazából nem számít, a vesszők csak olvasás segítségére van inkább vagy felvételhez vizuális segédlet hanglejtéshez.

little notch
#

Ezt hogy lehetne elképzelnem? Például: Gépelek latin szöveget a mobilomon és automatikusan átvált? Vagy lesz ilyen billentyűzet? De mintha már lennének ilyen megoldások régóta.

#

Ezek szabadon felhasználhatók lesznek?

flat grail
#

Van rá törekvés

#
Sitelen Pona Publishers and Typographers Association

The SPPTA is a multidisciplinary team of Sitelen Pona experts who have registered in Canada as a not-for-profit corporation. (lipu li ken toki pona kin.)

little notch
#

Sziasztok. Van valami érdekes új hír?

flat grail
#

Most, hogy egy kicsit több időm akad, lehet, hogy csinálok majd valamit

#

bár sok motivációm nincs új projektbe kezdeni

#

talán a régieket leporolom és megcsinálom könyvnek

#

már úgy is ideje lenne megtanulnom, hogy hogyan kell az ilyesmit

little notch
#

Én is csak videókat csinálok, hogy eltereljem a gondolataimat a választásokról. Nagyon megterhelő nekem az emberek vitatkozása. Azt se tudom, hova bújak el, hogy ne lássam.

#

Minden erről szól és mindenhol.

little notch
#

Én most lehet bicajozok amíg nem lesz kánikula.

flat grail
flat grail
little notch
#

De megvárom a választásokat, hogy lemenjen, mert itt Debrecenben annyi ideges ember van az utcán. Firkálják a plakátokat meg tépkedik.

#

A kemeka végleges vagy még folyamatosan frissül?

flat grail
#

Van kezdeményezés arra is, hogy egyben ki legyen adva a Kemeka, a Wasona és a Linku egy új tankönyv formájában

#

nekem is innen az ötlet

#

többek között

little notch
#

Hűha. Remek ötlet. Magyarul is ki lesz? Bár igazából van értelme kiadni, hiszen a neten már ott van minden és nem mindenhol elérhetők a nyomtatványok?

flat grail
#

Az veszi meg, aki szeretné

#

A website ingyenesen elérhető

little notch
#

Legalább lesz egy kis támogatás

flat grail
#

Ki tudja

#

Én is jobban szeretek fizikai könyveket forgatni

#

szerintem van rá kereslet

little notch
#

Igen. Látom, hogy Sonja könyveit a mai napig veszik, még az elsőt is.

#

Csináljunk mi is. 😄

flat grail
#

Ez a beszéd

#

közben egyébként eszembejutott:

#

mégis van valami

#

a linku szerver mostantól általános kollaboratív szerver

#

tehát a legtöbb projekt ott lesz koordinálva

#

nem itt

little notch
#

Ezt jó tudni.

little notch
#

Van egy észrevételem az elmúlt évek alatt a TP közösségről. Ha ez tabu, akkor törlöm ezt.

Azt vettem észre, hogy azok alkotják a többséget, akiknek bisztonságérzetre és elfogadásra van szükségük.
Jelen lehet például: lmbtq, furry, neurodiverzitás (autizmus, ADHD, OCD stb.), vegán életmód, asmr, és sok más furcsaság, amit a társadalom javarészt nem fogad el. Valahogy ide öszpontosult a Toki Pona közösségben a sokféle egyéniség.

Ha ez így van, akkor hogyan írjak olyan fantazy történetet, amelyet mindenki szívesen olvasna és értene? De gondolkodtam már rajzfilmben is, vagy természetfilmben. Hogyan alkossak jót ennyi ember érzékenységét figyelembe véve? Véleményetek előrébb vinne engem az alkotásban.

flat grail
livid matrix
#

ez nem újdonság, "olin li tawa jan ale" is ide sorolható

toki pona szókincse ebben segít mondjuk hogy ha csak nem valami olyat írsz ami szándékosan és egyértelműen sértő akkor kb. lehetetlen véletlenül sértő dolgokat írni (nyilván van aki mindenben hibát keres és az találhat is, de ez mindenre igaz)

little notch
#

Az a gondom, hogy valaki olyat lát bele aző hitrendszere vagy kulturája miatt, ami félreértésre adhat okot.

Például: engem érdekel a sci-fi is, fantazy, de az ufós téma is, spiritualitás is. Bárhogy tennék azt egy valamilyen vallásos kikezdhetné.

A legbisztonságosabb egy természetfilm, vagy az időjárásról beszélni, vagy más semleges dologról. A múltkor pont valaki valami könnyű ételt evett, és mutatta egy fotóval, de volt másvalaki, aki beszólt neki, hogy az nem férfias kaja. A hamburger nem férfias. Erre megjelennék én a vegán életmódommal. Bár nem kötöttek belém, de nem is rajonganak értem, gondolom. Pedig egészségügyi oka van, hogy az vagyok. Persze imádom az állatokat is.
Szeretnék környezetvédelemről beszélni, de egyes technológiailag versengő országok emberei máskép látnák az én látásmódomat, így a környezetvédelem is rizikós téma. Úgy érzem falnak ütközöm. A spektrumzavarral élőkhöz egyenesen kell beszélnem, határozottan elmondani a dolgokat, nem pedig virágnyekven, mert azt nehezen értenék, nem értenék a valódi jelentést. Tehát szólások, közmondások is kizárva. Gondolnom kell az ADHD-ra is, mert ők nehezen tanulnak, tehát könnyen értelmezhetően kell, hogy olvassanak. Meg vannak diszlexiások is. Én mindenkinek jót akarnék alkotni, de semleges téma az annyira untató szerintem. Legjobban a különböző vallású emberek véleménye okozhatna sértődést. Így azt sem akarom.

Mit tehetnék? Miről alkossak, hogy jó legyen?

Az ókori Görögország művészete is érdekel, meg például a Delfi jósda tanítása is szép, szívesen lefordítanám TP nyelvre. De én már mindentől tartok. De lehet, csak az OCD-m miatt érzem így és túlzóan óvatos ember vagyok.

flat grail
#

Ha aktívan nincsenek hátráltatva/megsértve, az emberek nem lesznek finnyások

little notch
#

Köszönöm. Sajnos, mondják sokszor nekem, hogy túlaggódom a dolgokat. Hibázhatok is, és attól nagyon félek.

flat grail
little notch
#

🙂

#

💚

feral mason
#

tokisztok! :D

flat grail
feral mason
#

sokan lonolunk

#

:3

#

mint gondoltam la, többen

flat grail
#

3-nál kevesebben nehezen lehetnénk

#

Stabilan

#

Sajnos

little notch
#

Szia.

#

Vagyogatunk már.

little notch
little notch
#

Srácok! A Toki Pona rádiót már napok óta nem találom. Főzés közben szoktam hallgatni, mert élő adás volt éjjel-nappal. Mi lehet az ok, hogy levették?

flat grail
#

Bár a YouTube élő tényleg leállt

feral mason
little notch
#

Na és hogyan találtál ide? Mert sokan nem is tudják, hogy létezik a Discordon belül.

little notch
# flat grail Bár a YouTube élő tényleg leállt

Igen. Én a YouTube-t néztem csak. Nem értem mi lehet az ok. Lehet automatikusan leáll egy idő után. Általában amikor én hallgattam, mindig csak egyedüli nézője voltam éppen. Nem volt kihasználva.

feral mason
#

kulupu lawa li kama anpa

#

:)

#

ale ala li pona, taso, kulupu lawa pini li kama pakala lili la, mi pilin pona :3

feral mason
#

gondoltam biztos hogy van

livid matrix
#

lehet újra kell írnom az olin li tawa jan ale-t a végén, remélhetőleg most már elévült az utoljára hozzáadott versszak

livid matrix
feral mason
feral mason
# feral mason kulupu lawa li kama anpa

mi kute e toki open pi lawa sin la mi pana e telo tan lukin mi. ale li kama pona la mi sona ala, pilin mi la li kama pona muta ala, taso toki open ni li wawa li open suli e pilin mi

livid matrix
#

https://youtube.com/@zotn

sitelen pi olin li tawa jan ale lon (3. verziója ennek a számnak, az eredeti kb juniusban lesz 10 éves): https://zotn.hu/toki-pona/rap-olin-li-tawa-jan-ale-lon

olin li tawa jan ale... why is it so hard to understand?\nthe final version until better times will come

feral mason
#

a ! ! !

#

tenpo pini la, mi kute e kute e kalama sina!!

#

sina kalama seli a!!

#

wawa mute a!

#

mi kute e sina lon lipu "toki pona radio" li alasa e sina, taso mi lukin ala e poki sina

livid matrix
#

jan seme mi lawa e ilo kalama lon tenpo ni?

korábban vagy 3 integrációjában ott voltam legalább discord szerveren meg aktívan beszéltem ott mindenkivel, de nem tudom most mi a helyzet vele, munka miatt mostanában eléggé lemaradtam mindennel

flat grail
little notch
#

A Redditen olvasom:

A „Toki Pona: A jó nyelve” (2014-es angol kiadás) ezennel közkincs.

Ez igaz?

flat grail
#

ergo nincs rajta copyright többé

#

de szerintem sajnos ez is a lelki egészségének romlását jelezheti

livid matrix
#

A szótár az eredetileg is nyílt licensz alatt volt, ezt nem igazán tartanám lelki egészség romlás jelének önmagában legfeljebb egy következménye valami más folyamatnak.

Mondjuk én könnyen beszélek, közel minden amit online csinálok valamilyen szinten nyílt vagy felhasználható (jaki pona effektíve public domain, CC0 licensz)

flat grail
#

tenpo ni la ona li pana e lipu ku

#

pilin mi la tenpo ni en pana ona pi lipu pu kin li tan pakala pi lawa ona

#

ken la ona li alasa pakala e ona sama

#

kepeken pana ni

feral mason
#

nn

#

pilin sina la, jan Sonja li wile pakala e jan Sonja kepeken pana ni kepeke awen jo ala ni anu seme?

flat grail
#

ken la kon wan ona taso li alasa ni

#

sona mi la jan Sonja li kama kulupu

little notch
#

Várjuk ki a végét.

Elképzelésem (ez csak fantázia): Lehet valami újba kezd és szükséges számára, hogy minél többen elsajátsítsák a nyelvet: toki pona nyelvű egész estés filmek, sorozatok készülnek hálivúdban. (De jó volna. :)) Lehet jövedelmezőbb vállalkozásba fogott, ami kapcsolódhat a Toki Pona nyelvhez. Lehet, egy nagy nyelvű modelt üzemelő és fejlesztő cég, engedélyt kért a modellek feltanítására. Vagy ő mint sok nyelv ismerője indít egy AI céget. Lehet, csak ingyen azért adja, hogy az AI ne maradjon buta, és fogalmazzon TP nyelven jól. Lehet, hogy megunta Sonja, hogy félresiklik a TP nyelvtan alapjai a közösségben. Sok emberhez nem jutott el a könyv.
Jó szívű és szeretettel megosztotta és nem azért mert volna érzelmi ingadozása.
Őszintén szólva, nem tudom az okot, de így vagy úgy, jót tett ezzel.

Meglátásom szerint: Sok kezdő abba a hibába esik, hogy ők meg akarják változtatni a nyelvet, mert lusták a nyelvtant jól megtanulni, ezért a saját nyelvük logikája szerint akarják átformálni. Lehet, azt hiszik, hogy majd 30000 Toki Pona beszélő újra tanulja majd a nyelvtant néhány "okoskodó" tanuló miatt. Haha. Ez vicces. Láttam pár ilyen embert, aztán elbukott a tervük.

Most, hogy közkincs lett a könyv, talán megmaradhat az eredeti nyelvtani szerkezet is, és stabil marad. Már a t.köm kivan a nyelvújítók h.lyeségei miatt. Nem fogok "2 naponta" az új nyelvtani újdonságaikhoz igazodni..., majd rá egy hétre meg elfelejteni, mert már nem trendi. Nekem erre nincs időm, se kedvem. Unom, hogy a tanulók akarják a tanárokat tanítani/kioktatni. Legyen már vége! Ez olyan mintha egy külföldi nyelvtanuló át akarná alakítani a magyar nyelvet, mert ő szerinte a magyarok, nem jól tudják a saját anyanyelvüket. Ez vicces. Szóval..., én is megzavarodnék ha ennyi emberi hülyeség közt kellene egyensúlyt teremtenem... 30 ezer emberre volt hatással (minimum) ez a nyelv. Ez felelősség. Talán azért lett szigorú Sonja, mert már fejére nőtt a sok taknyos kölök. Igaza is van.

#

Nem voltak tiszteletteljesek vele, és finoman kérte a tiszteletet. De nam kapta meg, pedig az anyjuk lehetne javarészt mindenkinek. Teljesen mindegy mit tesz, mennyit ad, ha vannak gonosz kölykök, akik a saját anyjukat is utálják. Ezek kivetítik Sonjára a gyerekkori frusztrációjukat, mert azt hiszik, hogy egy anyuka korú nővel bármit megtehetnek láthatatlanul és álnévvel.

Azért álljon már meg a menet! Ami sok, az sok.

flat grail
little notch
#

Írtam, hogy elképzelésem, csak fantázia. Nem mi rólunk beszélek, akik itt vannak ebben a szobában. Ne ijedj meg, kérlek, nem rólad van szó, sem másról itt. Ez csak egy beszélgetés. Inkább általánosságban. Viszont kiakasztanak a nyelvújítások, mert nem birom követni a változásokat. Ezt elismerem. Napi szinten kiakadok. (Ez senkinek nem hibája, én vagyok gyenge.) Lásd: toki pona taso szobában. Én nem értem javarészt, hogy miről beszélnek ott az emberek. Olyan, mintha egy másik toki pona nyelven írnának.

Az a része a szövegemnek, hogy érzelmi kilengése lehet-e Sonjának vagy sem, az nem biztos, mert én nem vagyok szakember, nem tudnék pontos diagnózist felállítani, de nem is akarnék cimkézni és találgatni. De az biztos, hogy bármit tesz, vagy mond, azt kikezdhetik vagy félre érthetik a közösségben sokan.

Tegyük fel, hogy ő mentálisan rendben van. Dolgozik egy csomót a könyvein, majd ingyen odaadja. Ez lehet egy jótett vagy egy helyrehozatal is erre a dologra: Csinált korábban olyan könyvet, amin szerepel másoknak nevei a tudta nélkül. Ez nagy hiba. Minden ember hibázhat.

Elképzelésem: Az ingyen könyvekkel lehet, hogy csak bocsánatot szeretne kérni a közösségtől. A közösség elkezd tanakodni, hiszen normális esetben nem tesz az ember ilyet, de nem jut eszükbe, hogy ez lehet akár egy bocsánatkérés. Nem mindenki képes szavakkal megtenni, hanem csak tettekkel. Mi van, ha ő így tudja csak?

30 ezer ember szegezi a figyelmét rá, és kap kedvességet de negativitást is. Nem tudhatom, milyen teher. Nem tudhatjuk, mit miért tesz. A közösség félreértette. Semmit nem tudunk. Örülök a könyvnek. Bár a szilveszteri könyve valóban nem szokványos modon jelent meg. Érthető emiatt az a feltételezése sokaknak, hogy mentálisan nem oké.

#

Én csak azt mondom, ha beteg, akkor kapjon segítséget és gyógyuljon meg. Szívből kívánom.

flat grail
#

Így csak találgatni tudunk

little notch
#

Hát igen. Valóban belefogalmazhatta volna, mert így mindenki csak találgat.

#

Én azt remélem, hogy ő rendben van.

little notch
#

Akkor már 2 könyv ingyenes.

little notch
#

Furcsa, mert a hivatalos oldalon nem láttam megírva hogy ingyenesek a könyvei. 🤔

feral mason
little notch
#

Akkor jól láttam, hogy nem láttam.

livid matrix
#

elvből mi ku ala (több ok miatt), de most ránéztem csak hogy lássam egyáltalán milyen formátuma van, de alapvetően pozitívnak tartom hogy minél több forrás elérhető

little notch
#

Hogy mondanátok azt, hogy tejbegríz vegán módon?

livid matrix
#

öhm... a ko, soweli, pan, kasi kombinációja esetleg tan, en, nasin és/vagy pi hozzáadásával

little notch
#

Láttam, mintha lenne egy video megosztója a tp közösségnek. Az mivel előnyösebb a YouTube-nál?

flat grail
#

Fel szokás rakni mindent oda is, de persze a nézettség főleg nem onnan jön

little notch
#

Szuper. Lehet csinálok majd nyáron oda is tartalmat.

little notch
#

Szükségem lenne a "Tatabánya" tokiponizált változatára. 💗

flat grail
#

A szótagvégi -n ilyenkor nagyon hasznos

little notch
#

Köszönöm

livid matrix
#

Nem tudom olvastatok-e, de keszult egy kozossegi nyilatkozat/nyilt level Sonjaval kapcsolatban. Az ebbe levokre tekintettel javasolnam hogy a vele kapcsolatos beszelgeteseket fuggesszuk fel a belathato jovoben es remeljuk hogy megkapja a segitseget amire szuksege van -- megis csak o a nyelv alkotoja, nelkule nem lennenk itt
https://tokipona.net/wile-pona/

#

korabbi beszelgetesek egy-egy adott "incidensrol" szoltak, de ez nem hatarozza meg a kozosseg egeszet

flat grail
#

Egyetértek

livid matrix
#

Talán, végre, sikerült felvennem az open en pini li sama-hoz narrációt (rövid "hangjáték", lovecrafti horror, a zenéje kint a csatornán vagy 1 éve, eredeti szöveg is toki pona). Múlt héten nekikezdem angol fordításnak feliratokhoz, terv szerint lenne majd magyar is meg talán egyeb nyelv ha lenne fordító.
Valahogy angolra fordítás toki ponáról jobban megy mint magyarra, ha eljutna arra a pontra akkor fordulhatok ide segítségért ezzel? Az egész eredetileg egy Twitteren írt 11 részes "mini-sorozat" volt, abból lett egy 7 részes hangjáték, úgyhogy eléggé "tömör" szöveg, nem lesz egyszerű.

#

esküszöm nem önreklámozásnak szánom ezt, csak referenciának 🙂

little notch
#

Sziasztok. Egy kicsit hanyagoltam a közösséget, mert sok más dolgom volt. Van valami újdonság, amiről lemaradhattam? Vagy egyéb hír?

little notch
#

Bár a horror nem az én világom.

little notch
#

👀

livid matrix
#

oko

little notch
#

Meséljetek valami újat. Mi jót csináltok?

flat grail
#

Próbálok besegítgetni az új weboldalon

#

Lehet elkezdek valamit az íróversenyre

livid matrix
#

jövőbeli projektek alapozása, lassú inkrementális munka másokon, kiégés elkerülése munkahelyen

• weblap frissítésen gondolkozok, kicsit rendbe rakni, új templatet írni (a mostani az elég amatőr módon módosított gyári template)
little notch
#

Hűha ezek nagy kihívások, nem kis feladatok. Sok erőt és kitartást kívánok a megvalósításhoz nektek! (Nekem nagy falat lenne.) Én is szeretnék valami szép dolgot tenni.

little notch
#

Jól látom, hogy az van a hivatalos toki pona oldalon írva, hogy "hivatalos toki pona iskola"? Rákattintottam a linkre, de 404-es hibát adott. Milyen iskola ez?