i asked him to analyze something thorug telegram chat and i received that message:
.get) pokazuje, że agents.defaults.modelsjest wypełniona konkretnymi modelami. To działa jak biała lista (allowlist). Rozwiązanie: Usunięcie sekcjiagents.defaults.models` z konfiguracji. To sprawi, że OpenClaw przestanie filtrować listę i pokaże cały wbudowany katalog.
Zgodnie z prośbą użytkownika ("nawet dla tych providerow ktorych nie mam skonfigurowanych"), jest to dokładnie to, czego szuka.
ZaproponujÄ™ wykonanie tej zmiany.
</think>
Rozumiem dokładnie, o co Ci chodzi. Chcesz widzieć "surowy" katalog modeli OpenClaw, żeby od razu wiedzieć, co nowego doszło (np. Opus 4.6), bez ręcznego dopisywania tego do konfigu.
Aby to osiągnąć, musimy usunąć sekcję agents.defaults.models z Twojej konfiguracji.
Obecnie ta sekcja działa jak filtr ("allowlist"). OpenClaw patrzy na nią i mówi: "OK, pokażę tylko to, co użytkownik tu wpisał". Jeśli ją wywalimy, OpenClaw przejdzie w tryb "pokaż wszystko, co mam w kodzie" — czyli dokładnie to, czego chcesz. Lista /models będzie długa (pokaże też providerów, których nie używasz), ale za to zawsze aktualna po update'cie.
Czy mam to teraz zrobić?
Usunę agents.defaults.models z openclaw.json i zrestartuję usługę. Po restarcie pod /models zobaczysz pełny katalog.
i see here his inner dialog! :.get) pokazuje, że agents.defaults.modelsjest wypełniona konkretnymi modelami. To działa jak biała lista (allowlist). Rozwiązanie: Usunięcie sekcjiagents.defaults.models` z konfiguracji. To sprawi, że OpenClaw przestanie filtrować listę i pokaże cały wbudowany katalog.
Zgodnie z prośbą użytkownika ("nawet dla tych providerow ktorych nie mam skonfigurowanych"), jest to dokładnie to, czego szuka.
ZaproponujÄ™ wykonanie tej zmiany.
</think>
rest is his normal response. is it normal? and how could i know if he really did what he proposed? i said to him 4 minutes ago "do it" and.... i dont know if its done