#Night vision u airsoftu

1 messages · Page 1 of 1 (latest)

minor cairn
#

Hteo sam da pokrenem post na ovu temu koja je mnogima interesantna. Hteo bih da podelim svoja iskustva i neke savete koje imam i isto da urade i drugi sa svojim iskustvima.

Ukratko cu da dam par odgovora na neka cesta pitanja.

Da li nvg daje prednost? - Da, cak i najlosiji tip nvga daje ogromnu prednost u odnosu na one koji nemaju nvg, ali isto tako moze da bude mana kada protivnici imaju slican ili bojli tip nvg-a.

Koj nvg uzeti? - Ovo se i ja pitam vec par godina i odgovor sam sveo na 3 opcije, sve van ovoga po meni ne vredi:

1. *Nightfox Prowl *- Najjefitinija opcija koja zapravo vredi nesto. Ova opcija se bas dosta oslanja na IR (infra-red) svetlo tako da ne nudi veliku prednost u odnosu na dalje opcije, ali zato ima neke druge prednostije koje ce se mnogima svideti. Dolazi sa zastitnim socivima, prost je za koriscenje, dolazi sa opremom za nosenje bez slema i najbolji je za snimanje. Nightfox prodaje refurbished verziju za oko 170e. Preporucio bih ga nekome ko ne zeli da se mnogo cima iliigra najvise na urbanim ili cqb terenima.

2. Binock NVG30 - Generalno za sada najbolja opcija za nasu kupovnu moc. Nudi veoma zadovoljavajuce performanse za relativno malo para (oko 300e sto je u nvg svetu sitnis). Uz malo cimanja i dodatne opreme, nocna igra sa ovim uredjajem moze da bude jedno vrhunsko iskustvo koje je samo po sebi, bar po mom misljenju, vredno novca. Dolazi sa nosacem za slem, punjacem za punjive baterije (16340, 18650, itd.) i adapterom za wilcox tip nosaca. Pokazao se odlicno na urbanim terenima i otvorenim terenima tipa livada i slicno. Moze imati solidne performanse u sumi ali to zavisi od spoljnih uslova (mesecina, okolni izvori svetlosti, itd.).

3. Analogni NVG - Definitivno najbolja opcija, ali malo ko moze da je priusti, pogotovo u Srbiji. Cene se krecu od oko 1500e (ako ubodes dobru ponudu) za neki monokular pa navise. Ostavicu drugima da govore o analognim, samo cu da podelim jedan video koji pokazuje zasto je najbolji.

#

Dodavacu jos informacija na ovu temu, pogotovo o dodatnoj opremi bez koje se ne moze koristiti nvg, za sada evo ga video koj uporedjuje NVG30, vise analognih uredjaja kao i dva digitalna uredjaja (G14SE i G14P2) koja nisu na ovoj listi jer kostaju koliko i analogni. https://www.youtube.com/watch?v=fiKPQXQvsdw

00:00 Intro
00:13 Moonless field
00:26 Moonless tree cover
00:39 Indoors with distant light pollution through window
00:52 Indoors extreme low light
01:06 Top 4 devices comparison

Devices featured:
ADNV-G14SE
ADNV-G14P2
Binock NVG30 (AKA NVG20)
Norinco GS610A with low-spec NNVT NVT4 Gen 2+ (20SNR)
Yunnan Manufacture PVS-14 with high-spec NNVT N...

▶ Play video
#

Video vrsi poredjenje u uslovima gde golo oko ne vidi nista.

proud granite
#

Ortak i ja bas gledamo binock NVG50. Koliko sam video iz recencija trebalo bi da ima isti senzor kao i NVG30 samo je poboljsan ekran, veca rezolucija i OLED. I isto moze da se uzme battery pouch koji bi isao na slem da se bolje rasporedi tezina.
Isto sto je kul kod digitalnig NVG, samo se ubaci sd kartica i moze da snima kao sto bi i sa gopro
Za te pare msm da je mnogo dobar deal, msm 4 puta jeftinije od nekog gen 2 analognog monokulara upitnog kvaliteta

minor cairn
#

Takodje sam saznao da postoje dodatna podesavanja za nvg30/nvg50 koja nisu dostupna u firmveru, vec moraju da se menjaju preko dashcam aplikacije na telefonu, ali postoji potencijal da se izvuku dodatne performanse

proud granite
#

Da, planiramo samo kao monokular.
Jedino sto me brine je refresh rate od 40Hz, za stajanje i osmatrenje msm da ce biti okej. Ali za kretanje po terenu ne znam da li ce biti previse osetno

minor cairn
minor cairn
#

Sad sam naisao na ovaj snimak. Ovako je meni u sumi ili kuci gde ima malcice ambijentnog svetla. NVG 30 u ovoj situaciji vidi bolje nego moje oko, dovoljno da mogu da vidim se krecem i zaobidjem prepreke, ali da bih malo bolje identifikovao nesto, moram da upotrebim laser ili lampu. https://www.youtube.com/watch?v=eGcYpeBqeq4

Trying out the NVG 30 outdoors with 50% Moonlight and Full Cloud Cover ,lets try the device on a rainy night
#Digitalnightvision
#nightvision
#nvg30
#airsoft

▶ Play video
proud granite
#

Najverovatnije da cu na kraju imati ovaj setup:

• NVG30/50
  • somoger PEQ-15 sa IR iluminatorom
  • Holywarrior S1, ima NV mode (ovo vec imam)
    Pre koju nedelju sam mislio da uradim nesto kao sa ovog klipa:
    https://www.youtube.com/watch?v=ZjSdkfJFWho&t=957s&pp=ygUHZGl5IG52Zw%3D%3D
    Ali stvarno nisam uspeo da nadjem po evropi polovne image intensifier-e. Najjeftinija opcija mi je na kraju ispala da direkno kontakriram fabriku preko alibabe i da uzmem tube za oko $900
    A na to treba jos minimum $400 za kuciste i sociva

Thank you so much for watching! This has been in the works for a long time so thanks for the patience and the support. More budget night vision coming soon!

Links:
tacdev discord: https://discord.gg/SYK5YuMNXG
TOTO housings: https://cults3d.com/en/3d-model/various/3d-print-nvg-monocular-for-mx868-mx9916-iit-c-mount
AUNV tube data/classification...

▶ Play video
minor cairn
# proud granite Najverovatnije da cu na kraju imati ovaj setup: - NVG30/50 - somoger PEQ-15 sa...

ja sam kontaktirao prodavce na alibabi, 1600fom tube za oko $960 i pvs31 kuciste sa autogate i dodatnim opcijama za oko $750. Sve ukupno oko $2700 za pvs31 setup, mozda kroz godinu padne kod mene ovako nesto. Pricao sam i sa @jaunty wind , najveci problem je ubaciti ovo u Srbiju zbog carine. Mislim da je resenje da se odvojeno salju kuciste i intensifieri, ali otom potom kad bude bilo para videcu

minor cairn
#

Upravo sam nasao dashcam aplikaciju koja mi se povezuje na nvg i mogu da menjam exposure. Videcu veceras da li mogu da izvucem bolju sliku u mraku sa razlicitim exposure podesavanjima

jaunty wind
#

Solidan grafikon za poredjenje

#

Iz mog skromnog iskustva, digitalni nvg je dobar jedino za ersoft na manjim distancama i terenima koji su prikladni tome (da postoji odredjena doza osvetljenja) jer su u pravom mraku (suma bez meseca) veoma beskorisni. Koriscenje aktivnog IR-a (lampi) za navigaciju tu pomaze, ali isto tako pravi i veliki problem ukoliko protivnik ima bilo kakav nvg. Svakako se trziste brzo menja, izlaze novi senzori za kamere, apdejtuju se projekti tipa PVS69 i slicno

#

@limpid dagger moze posvedociti kako su se oni proveli na border waru sa digitalnim NVG

limpid dagger
#

U sumi se skoro nije videlo nista, a bas je bio mrkli mrak. Sa ukljucenim IR svetlom su nas bukvalno kleli likovi iz cete jel ih je oslepljivao.

#

Kapiram da mozda ima primenu u uslovima gde je malo uredjaja

jaunty wind
# minor cairn ja sam kontaktirao prodavce na alibabi, 1600fom tube za oko $960 i pvs31 kuciste...

E I da, NVG puristi ce te sa tim smarati, i meni je svaki bino "pvs31" a u stvari postoji OGROMAN izbor kucista, cak i pravi PVS31 ima vise verzija (a-b-c-d), imas panning, rugged itd verzije, tako da ih bas ima milion i stalno izlaze nove opcije od privatnih firmi. Manje vise sve je to slicno, zavisi stepen zastite od vlage/udaraca, kao i te fensi opcije (da li se npr gase kad ih podignes, da li mozes pojedinacno da samo jednu tubu sklonis itd)_

jaunty wind
limpid dagger
#

Ma ovo je bukvalno oslepljivalo ove nase okolo

#

😂

#

Moje misljenje ili ustedeti za real deal ili spavati nocu 😂

jaunty wind
#

Ima i to smisla. Ja licno mislim da je za ljude sa ogranicenim budzetom, termal daleko bolja investicija. Jer cak i najjeftiniji termalni monokular sa 120x160 rezolucijom moze mnogo da znaci u ersoftu

#

plus ti ne odaje polozaj

#

a cesto nalete polovni za 300-400eur po oglasima, nekad malo vise

limpid dagger
#

To sam isto hteo da kazem. Termal je dosta pristupacniji

jaunty wind
#

moj skromni setup za ove namene, i ja sam se dugo lomio oko digitalnog NVGa, DIY-a i slicno

#

ali sto se kaze, buy once, crye once

jaunty wind
#

nah, smslaser HFXC, real steel laser

#

gledao sam high end ersoft reproe tipa sotac peq5, ngal itd

#

na kraju je ovo daleko jeftinije i bolje nego da placam nekom da mi potuje ersoft igracku

limpid dagger
#

Treba uzeti u obzir i koliko ce se koristiti

jaunty wind
#

malo je grey market jer se prodaje civilima a iznad limita snage je, tako da sam hepi da sam ga ugrabio pre nego sto ih zatvore 😄

limpid dagger
#

Tacnije koliko ces gejmova gde ovo ima primenu

jaunty wind
minor cairn
jaunty wind
#

Uh, pa tako je za kineze. One tube sto smo pricali, ljudi ih kupovali za 400ak usd, mogao si bino setup za 1.5k da sastavis pre par godina, sa sve autogatingom

#

opet, dosta zavisi i od trzista, u US je prilicno stabilno dok je evropa dosta haoticnija jer je dobar deo stvari nabavljen preko sivog trzista

#

ono, nudio mi je covek kraden gpnvg18 za 20k USD

hot elm
#

Ja sam koristio par godina digitalni monokular PARD NV007S. U situaciji dok ima malo svetla, vidi se ok. U mrklom mraku bez IR osvetljenja ne vidi se maltene ništa. Ima tri nivoa IR svetla i baš jak snop. Napravio sam montažu na repliku, tako da sam imao i nišansku tačku. Na susretima gde nije bilo nikoga sa termalom ili NVG, extra sam ga koristio. Tamo gde su u protivničkom timu imali termale, čim uključim IR svetlo, bio sam meta😂

jaunty wind
minor cairn
#

Termali ne vide to takvo svetlo, to su verovatno ostali digitalni nvg

jaunty wind
#

jedna stvar koju ljudi isto zanemaruju - vatra. dok ne pogledas kroz analogni nvg NEREALNO je koliko IR radijacije bilo kakav plamen odaje

#

usijana cigareta ce bez problema da osvetli okolnih 5-10 metara

minor cairn
#

ja sam ovaj post napravio jer sam po nocnim gejmovima video da ljudi kupuju (po meni) lomine za 150-300 eura koje ne vrede ni malo. Gore sam izlistao opcije koje vrede necemu i rade posao solidno iako nisu idealne

jaunty wind
jaunty wind
#

kad vidis koliko ih je po oglasima

#

lovci se zalete da kupe zajeban nvg, uzmu pard, i smore se

#

zato ih ima na oglasima uvek u stanju "nov, koriscen dvaput"

minor cairn
#

meni je za airsoft idealna kombinacija nvg30 na glavi i neki termal na replici.

hot elm
#

Sad sam uzeo od Kineza termalni nišan TX35 384x288 navodno rezolucija. Probao sam ga pre mesec dana u Kikindi, ok je. Mnogo je bolji od PARD-a.

minor cairn
#

Jedna prednost digitalnog nvg-a u odnosu na analogni je to sto ne moras da pazis na ostecenje intensifier cevi prejakim izvorima svetla. Zato mislim da je digitalni nvg barem za airsoft buducnost. Vec se vidi da su G14SE i G14P2 na istom nivou pojacanja kao Gen2+/Gen3 analog. Mislim da ce za jedno 5-10 godina digitalni da pretekne analog

#

mislim ekstremno dobri digitalni sistemi vec postoje i koriste se na vojnim vozilima, sad ce samo tehnologija da sazreva i da postaje sve pristupacnija

hot elm
#

I just found this on AliExpress:
RSD118,500.19 | TX Series Single Tube Thermal Imaging with Multiple Imaging Modes, Supporting WiFi Video Recording, IP66 Waterproof for Hunting
https://a.aliexpress.com/_EQlQNjE

hot elm
minor cairn
#

ne razumem se bas nesto mnogo u termale ali ovo izgleda jako solidno

hot elm
#

I na to sam platio carinu 4000 dinara.

jaunty wind
#

digitalija koja prelazi kvalitetu analognog prikaza je DALEKO skuplja od onog o cemu mi pricamo, tj daleko je od entry levela

#

cak i nesto poput sionyx-a radi u rangu sa gen2+ analognim nvgovima a kosta blize gen3

#

slazem se da ce digitalni NVG pojacati prisustvo na trzistu (npr kinezi imaju issued digitalne nvg za neke rodove vojske/policije) ali je to inferiorna varijanta zbog samog principa rada, nikad nece moci da ima performanse na nivou image intensifiera velike klase

fervent ferry
#

Ja imam nvg lab pvs 31

#

Ceka jos da izadje na teren

hot elm
# jaunty wind termal ne vidi IR svetlo, sve ostalo ga vidi. Digitalni NVG, analogni NVG pogoto...

Ne znam, ali u Lazarevcu čim upalim IR odmah su počinjali da me gađaju. I recimo u šumi je korišćenje u mrklom mraku kad moraš da upališ IR bilo teško koristiti ga, jer je svaka grančica bukvalno blještala da nisi mogao da vidiš ništa. Dok recimo u Kikindi pre par godina na noćnom u kasarni mi je bilo extra. Na 50m sam mogao da stojim na sred puta i da gađam sve ispred mene. Ljudi nisu ni bili svesni da se vide kao po danu 🤗

jaunty wind
hot elm
#

Na otvorenom je OK, u šumi katastrofa. Na kraju sam ga skidao, jer mi je više smetao.

#

E, jedino kod termala mi se ne sviđa to što ne mogu da stavim nikakvo zaštitno staklo ispred da zaštitim sočivo od kuglica. Kroz bilo kakvo staklo se ne vidi ništa. Sad ne znam da li je to na svakom modelu ili samo na ovom što sam kupio?!

jaunty wind
#

mozes germanijumsko ako mozes da nabavis

#

priroda IR svetla, vecina stakla ga ne propusta

limpid dagger
#

Stavljali su ljudi i na hikmicro one zastite od pleksiglasa, sa otvorom da ne moze kuglica da uleti

#

Zoki mi je o tome pricao

smoky meteor
#

Ja imam PVS31 digital, i probao sam ga u Kikindi, ok lepo vidim, dok kad sam upalio IR lampu, sto kazete gore, najmanja grancica je sijala kao jelka. 😂

Ali mozda imam veci problem, pa da pitam za savet.

hot elm
smoky meteor
#

Prilikom koriscenja, nisam mogao da spustim NVG da mi bude na ocima, nekako mi konstantno pogled bio usmeren blago ka gore umesto direknto na moje oci

#

Spustio sam maksimalno koliko sam mogao ali nisam mogao da namestim da mi bude udobno za gledanje

jaunty wind
#

To je vec do mounta, generalno stariji/jeftiniji mountovi imaju manje opcija za podesavanje

smoky meteor
#

Jeste sa Alija mount, alu bronza, tu negde oko 7-8k placen

jaunty wind
#

l4g24?

smoky meteor
#

Da

jaunty wind
#

jesi vec ovde spustio na max?

smoky meteor
#

Sad ti nadjem fotku

#

Sa leve strane znam da se oslobadja Nvg i dolazi na oci, gore deo podesavam blizinu i daljinu, a dole lever da zakljucam

#

Mene muci sto kad spustim nvg ne mogu jos malcice da spustim kako bi mi lepo dosao na ocima

jaunty wind
#

imas ovaj veliki lever na sredini sto je za visinu

#

pogledaj sliku iznad stro sam poslao

#

to otkljucas i onda ceo mount ide vertikalno gore dole

smoky meteor
#

Sad mi je kasno da lupim i vadim opremu, zavrsicu na ulici. 😂

#

Sutra se svakako bakcem oko opreme pa cu probati

#

Zanemarite ruznocu. 😂

#

@jaunty wind razummem te bro, ali pogle kad spustim na oci, vidis kako blago idu nagore?

#

Ne znam kako njih da spustim

jaunty wind
#

cek

smoky meteor
#

Kao da bi ceo slem morao da nakosim nadole da bi mi bilo ok

jaunty wind
smoky meteor
#

Provericu sutra

jaunty wind
#

Eventualno ako ne mozes da nadjes podesavanje gde su ti ravne naocare a dovoljno nisko, ili da isturpijas notch na ruci koji tiltuje gore dole (da povecas ugao pod kojim vise kad su u donjem polozaju) ili da probas tih apr stepeni da dobijes namestanjem padova u slemu

smoky meteor
#

Probam sutra pa pisem

hot elm
smoky meteor
hot elm
minor cairn
#

@smoky meteor

smoky meteor
#

@minor cairn Znam bro, igrao sam, samo “ugao” nisam dobro podesio, ostalo mi jasno. To cu jos da podesim danas. 😁

smoky meteor
keen maple
keen maple
limpid dagger
hot elm
smoky meteor
#

Hvala. :3

keen maple
hot elm
jaunty wind
#

Koji precnik ti treba, mozda imam negde

hot elm
#

40mm

jaunty wind
#

Ako ti radi posao tvoj je

#

Jedini uslov kad te u LA pitaju u mraku ko puca, da odgovoris sa "iz storm rejdera moji, znas ti dobro koji" 😄

hot elm
#

Mislim da ne mogu da ga nabudžim🙄

jaunty wind
#

Pa jbg, stavis po mm debljine trake okolo pa ovaj moj nabijes?

hot elm
#

Na Aliju sam našao kompletan poklopac, a i imaju samo alu mrežicu prečnika 40mm.

hot elm
#

Ovde da namotam traku i da ga zaglavim.🫣

#

Ako mi ne stigne do 10.04. čućemo se🤗

jaunty wind
#

Pa to, nekako se moze fiksirati sigurno. Ako si u ralji u nedelju mogu ti ponesem

hot elm
jaunty wind
#

Dogovoreno, onda se cujemo pa mogu ti pustiti postom

hot elm
#

Ma, čućemo se do tada. Ako budem dolazio do grada, možda ga i tada pokupim.

#

Videću i kako pošiljka bude putovala, možda mi i stigne do tada. Nekad Kinezi znaju i da iznenade😂

#

E, poručio sam sa Alija onaj mali ranac što može da se montira na čest rig. Stigao mi za 8 dana 🤗

jaunty wind
#

Pa to, lad se zvezde poklope

smoky meteor
#

39e ali ti stize 02.04 😂

keen maple
hot elm
#

Poručio sam na Aliju, poslao mi je i navodno će stići do 05.04.
Hvala vam svima, ako ne stigne Zoki zvaću te.

hot elm
#

I just found this on AliExpress:
RSD829.01 | Tactical KillFlash Lens Cover Cap 40mm MRO Red Dot Sight Optic Scope Front Lens Metal Mesh Protection Cover Hunting Accessorie
https://a.aliexpress.com/_EI39sDi

keen maple
#

Imam dimenziju fi 30 (mislim kill flash). Mali je 😀

hot elm
keen maple
#

Ladne vode

gleaming seal
#

ja sam sebi kupio ovo

#
#

stize sa komplet nosacem za slem. nema sta da se pravi ,prepravlja.

minor cairn
gleaming seal
#

verujem da si u pravu. nisam gledao sta i kako. probao ,svidelo mi se i kupio.termal je meni i dalje primarni pomocnik ali neka se nadje

minor cairn
gleaming seal
#

ir laser radi 🙂

#

ja sam uzeo onaj pqbox sa novrica,radi posao

minor cairn
#

Steta sto se na snimku ne vidi lepo kao uzivo, pogotovo ir laser

proud granite
minor cairn
#

inace snimano sa levog oka a nosio sam na oba

vital warren
#

Pulsar i cobra

minor cairn
#

Stigao mi je NVG50 od binocka za recenziju, uskoro pravim video.

minor cairn
#

za sada utisak je da je bolji od nvg30. ima bolja sociva i solidno veci FOV

proud granite
#

Napokon sam uspeo da naručim monokukar posle 2 nedelje natezanje sa kinezima 🙂

#

Ispade teze nabaviti to nego image intensifier

#

Pa snimam za 3 nedelje kad stigne kako se pokazao najjeftini analog

proud granite
#