Hteo sam da pokrenem post na ovu temu koja je mnogima interesantna. Hteo bih da podelim svoja iskustva i neke savete koje imam i isto da urade i drugi sa svojim iskustvima.
Ukratko cu da dam par odgovora na neka cesta pitanja.
Da li nvg daje prednost? - Da, cak i najlosiji tip nvga daje ogromnu prednost u odnosu na one koji nemaju nvg, ali isto tako moze da bude mana kada protivnici imaju slican ili bojli tip nvg-a.
Koj nvg uzeti? - Ovo se i ja pitam vec par godina i odgovor sam sveo na 3 opcije, sve van ovoga po meni ne vredi:
-
*Nightfox Prowl *- Najjefitinija opcija koja zapravo vredi nesto. Ova opcija se bas dosta oslanja na IR (infra-red) svetlo tako da ne nudi veliku prednost u odnosu na dalje opcije, ali zato ima neke druge prednostije koje ce se mnogima svideti. Dolazi sa zastitnim socivima, prost je za koriscenje, dolazi sa opremom za nosenje bez slema i najbolji je za snimanje. Nightfox prodaje refurbished verziju za oko 170e. Preporucio bih ga nekome ko ne zeli da se mnogo cima iliigra najvise na urbanim ili cqb terenima.
-
Binock NVG30 - Generalno za sada najbolja opcija za nasu kupovnu moc. Nudi veoma zadovoljavajuce performanse za relativno malo para (oko 300e sto je u nvg svetu sitnis). Uz malo cimanja i dodatne opreme, nocna igra sa ovim uredjajem moze da bude jedno vrhunsko iskustvo koje je samo po sebi, bar po mom misljenju, vredno novca. Dolazi sa nosacem za slem, punjacem za punjive baterije (16340, 18650, itd.) i adapterom za wilcox tip nosaca. Pokazao se odlicno na urbanim terenima i otvorenim terenima tipa livada i slicno. Moze imati solidne performanse u sumi ali to zavisi od spoljnih uslova (mesecina, okolni izvori svetlosti, itd.).
-
Analogni NVG - Definitivno najbolja opcija, ali malo ko moze da je priusti, pogotovo u Srbiji. Cene se krecu od oko 1500e (ako ubodes dobru ponudu) za neki monokular pa navise. Ostavicu drugima da govore o analognim, samo cu da podelim jedan video koji pokazuje zasto je najbolji.