Nekoliko ljudi mi se javilo za ovo, a i obecao sam da cu da podelim sve sto imam vezano za ovu temu. Posto ste vec u toj nesrecnoj situaciji da vam traze dozvolu za uvoz, necemo vam (puno) trljati na nos to sto smo vas opominjali da je situacija sa uvozom airsoft replika/opreme veoma pipava, vec cemo preskociti odmah na to sta je potrebno da uradite da se ovo sto pre zavrsi.
Prva stvar koja je potrebna je da se prikupi sva neophodna dokumentacija. Ona se sastoji od 4 stavke:
- Zahtev za izdavanje dozvole za uvoz
- Specifikacija robe za uvoz
- Faktura gde su izlistane cene svakog artikla koji se uvozi
- Dokaz o uplati
Faktura i dokaz o uplati su cesto najlakse stvari koje mozete nabaviti. Web prodavnice vam uglavnom dostavljaju neki vid fakture, a moze da prodje i slika ekrana narudzbenice i/ili e-mail kopija iste - bitno je samo da se vidi prava cena svakog artikla koji je predmet dozvole za uvoz (stvarno ni ne pomisljajte ovde da metnete lazne cene - najebacete). Za dokaz o uplati se mozete obratiti banci, mada se ovo uglavnom veoma lako moze skinuti preko e-banikg aplikacija.
Specifikacija robe je dokument koji vi morate sastaviti na osnovu uskladjenih HS tarifa Carine¹. Ne postoji konkretan formular ili nesto slicno, ali specifikacija mora da sadrzi sledece informacije: naziv robe, tarifnu oznaku, kolicinu, pojedinacnu cenu, ukupnu cenu, kao i poseban unos za ukupnu cenu sve robe koja je predmet dozvole za uvoz.
Ukoliko niste sigurni pod koju tarifnu oznaku spadaju odredjeni artikli, mozete kontaktirati Carinu, ali ce vam uglavnom trebati nekoliko razgovora, preusmeravanja i cekanja da dodjete do validnih podataka. Srecom, neki od nas su prolazili kroz ovu proceduru i istrazivali uskladjene HS tarife, tako da vam mozemo dati sledece 3 brze reference:
- 9304 00 00 00 - replike
- 9305 99 00 00 - delovi za replike
- 9013 10 90 00 - teleskopski nisani
Nakon sto ste sastavili specifikaciju robe za uvoz, na osnovu nje trebate sastaviti i sam zahtev za uvoz. Za fizicka lica ne postoji predefinisana forma, ali u prilogu mozete naci primer napravljen na osnovu MTT MUST³ primera za pravna lica. Veoma je bitno da se informacije poklapaju izmedju zahteva za uvoz i specifikacije za uvoz, kao i da dostavite sto vise informacija mozete o konkretnim artiklima (prevod gledajte da sto bolje prilagodite jer je bitan).
Nakon sto ste pribavili i pripremili svu potrebnu dokumentaciju, trebate da uplatite i taksu u saglasnosti sa Zakonom o republickim administrativnim taksama². U trenutku pisanja ovog teksta, ona za uvoz male robe vrednosti do 200 EUR iznosi 1.610,00 dinara, dok u opstem slucaju iznosi 13.220,00 dinara. Ova vrednost je specificna za tarifni broj 93 (koji obuhvata replike i njihove delove), dok je tarifni broj 90 izgleda izuzet (sto ne znaci da ne trebate proveriti sa MTT MUST).
Dokaz o uplati ove takse je takodje potrebno dostaviti uz zahtev.
Bitna napomena ovde se odnosi na vrednost robe: za razliku od carine i PDV, cena prevoza NE ULAZI u vrednost robe.
Sve gore navedeno i kopiju licne karte je potrebno dostaviti na adresu MTT MUST u 5 primeraka, a to mozete uraditi preko preporucenog pisma ili licno.
Ukoliko me secanje sluzi kako treba, vece donosi odluke o odobravanju uvoza svake srede i kontaktirace vas preko e-maila ukoliko bude bilo kakvih problema.
Kada vam izdaju dozvolu za uvoz, ista ce vam biti poslata preporucenim pismom na adresu u zahtevu. Ukoliko je potrebno dostaviti dozvolu na neku drugu adresu, uz zahtev morate priloziti i dodatno pismo u kome je to naglaseno (znaci, u zahtevu mora stojati vasa adresa iz licne karte).